Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στα 1,3 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ

Στα ύψη το φέσι του Δημοσίου, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων…

reuma800_131213

Στο δυσθεώρητο ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ φτάνουν οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, με τα 600 εκατομμύρια να προέρχονται από τα τιμολόγια χαμηλής και μέσης τάσης. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, οι οφειλές προς τον δημόσιο παροχέα ρεύματος έχουν ρυθμό της τάξης των 4 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι από τις συνολικές οφειλές ο δημόσιος τομέας κατέχει σημαντικό μερίδιο που φτάνει τα 190 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στα ύψη έχει φτάσει το «φέσι» της ΛΑΡΚΟ που ξεπερνά τα 135 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των επιχειρήσεων με μέση τάση φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ. Σε μία προσπάθεια διευκόλυνσης των νοικοκυριών στην αποπληρωμή των λογαριασμών και ενίσχυσης των εισροών προς τα ταμεία της, η ΔΕΗ εφαρμόζει από πέρυσι ένα ευέλικτο και εκτεταμένο πρόγραμμα διακανονισμών, στο οποίο έχουν ενταχθεί πάνω από 700.000 καταναλωτές.

Ειδικά για την κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών» (ευπαθείς ομάδες, άνεργοι, χαμηλόμισθοι και άλλοι) προβλέπει μέχρι και 40 μηνιαίες δόσεις. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις καταναλωτών για ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, που προβλέπει εκπτώσεις μέχρι και 40% σε ευπαθείς ομάδες. Σε διάστημα μόλις ενός μηνός, τα νέα αιτήματα ξεπέρασαν τις 56.000.

Εκτιμάται, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων αυτών θα εγκριθεί, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου να ανέλθει από περίπου 470.000 σήμερα, σε πάνω από 500.000 καταναλωτές.

Ακόμη, περίπου 7.500 νοικοκυριά επανασυνδέθηκαν από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων, για διασφάλιση ηλεκτροδότησης στους απόρους όλης της χώρας, ενώ μεγάλος αριθμός καταναλωτών, καταφεύγει για την ηλεκτροδότησή του στις «ρευματοκλοπές».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By