Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο 200 ευρώ για όσουν δεν πληρώνουν διόδια

 

tollsΝόμιμο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κρίθηκε από το  Συμβούλιο της Επικρατείας το πρόστιμο ύψους 200 ευρώ για όσους αρνούνται την πληρωμή διοδίων ή σηκώνουν τις μπάρες για την προσπέλαση των αυτοκινήτων τους.

 

Η απόφαση εκδόθηκε λόγω της προσφυγής του κ.  Ι. Οικονομμάκου, δημάρχου Ωρωπού, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο των 200 ευρώ που του επιβλήθηκε στις 19 Μαρτίου 2011, αφού πέρασε τα διόδια Αιφνιδών σηκώνοντας την μπάρα με όχημα του δήμου.

Συγκεκριμένα το Στε αναφέρει στην απόφασή του πως το επιβαλόμενο πρόστιμο «θεσπίστηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος», συναπτόμενους με «την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, την ασφάλεια και την λειτουργία των συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, αλλά και την προαγωγή της εμπιστοσύνης των πολιτών στην έννομη τάξη, που αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και όχι όπως εσφαλμένα υποστηρίζεται, προς ικανοποίηση των συμφερόντων των ιδιωτικών φορέων, δοθέντος, άλλωστε, ότι αφ” ενός κατά νόμο τα έσοδα από τα εισπραττόμενα πρόστιμα διατίθενται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και αφ” ετέρου η θεσπιζόμενη με το άρθρο 17 του ν. 3920/2011 ρύθμιση, η οποία καταλαμβάνει όχι μόνο τα διόδια που εισπράττονται από τους παραχωρησιούχους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και τα διόδια που επιβάλλονται τόσο από την διάδοχο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, ‘’Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων» (‘’Τ.Ε.Ο. Α.Ε.»), όσο και από τις Ανώνυμες Εταιρείες που (όπως η ‘’ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»), έχουν ιδρυθεί από το Δημόσιο με σκοπό την μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση έργων οδοποιίας».

 

By