Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΣτΕ: Προσφυγή σωφρονιστικών υπαλλήλων κατά της μεταβίβασης έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ

Τρέφονται κατά της απόφασης που πήρε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων

epembasi-stis-fulakes-malandrinou

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), η Ένωση Υπαλλήλων Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ έκτασης 914,09 στρεμμάτων της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής στην θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα» Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, στρέφονται κατά της απόφασης που πήρε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε δωρεάν στο ΤΑΙΠΕΔ η επίμαχη έκταση.

Όπως τονίζεται στην προσφυγή, στο χώρο που μεταβιβάστηκε βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της γεώτρησης για την υδροδότηση της φυλακής, αλλά και ο χώρος αποθήκευσης του ύδατος για το πότισμα των καλλιεργουμένων εκτάσεων και των εκτρεφόμενων ζώων.

Ακόμα, αναφέρει ότι τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αποτελούν έσοδα για την λειτουργία της φυλακής. Από τα έσοδα βελτιώνεται η τροφή των κρατουμένων, η νοσηλεία του, κ.λπ., ενώ γίνεται η προμήθεια των φαρμάκων και των ειδών ρουχισμού των κρατουμένων.

Στην προσφυγή τους, οι σωφρονιστικοί υποστηρίζουν ότι η επίμαχη έκταση δεν έχει περιληφθεί ονομαστικά στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής ως περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου και κατά συνέπεια η μεταβίβαση είναι μη νόμιμη, καθώς εκδόθηκε κατά παράβαση του νόμου 3986/2011.

Εμπόδιο για την μεταβίβαση αποτελεί, κατά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, και το ότι τμήμα της επίμαχης έκτασης είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ενώ σημειώνεται ότι η μεταβίβαση είναι παράνομη.

Ακόμη, αναφέρουν ότι η μεταβίβαση είναι αντισυνταγματική, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 43 του Συντάγματος έπρεπε να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και γιατί παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Με αφορμή την κατάθεση της προσφυγής στο ΣτΕ, η ΟΣΥΕ σε ανακοίνωσή της, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Όπως είχαμε δημόσια καταγγείλει οι επίμαχες εκτάσεις αποτελούσαν “διακαή πόθο” για επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα, καθώς πρόκειται για εκτάσεις φιλέτα, τις οποίες εποφθαλμιούσαν εδώ και πολλά χρόνια».

By