Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣτΕ: Συνταγματικό το σχέδιο «Αθηνά»

Που αφορά την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ

στε

Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με την οποία επήλθε η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του ΤΕΙ Αθήνας που ζητούσε να κριθεί αντισυνταγματικό και παράνομο τόσο το σχέδιο «Αθηνά» όσο και το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο έγινε συγχώνευση Τμημάτων.

Το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 263/2014 απόφασή του απέρριψε την κοινή προσφυγή του ΤΕΙ Αθήνας (και 6 καθηγητών του), της Επαγγελματικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η συγχώνευση, η κατάργηση, η μετονομασία Τμημάτων, κ.λπ. με Προεδρικά Διατάγματα, «κατόπιν τεκμηριωμένης βάσει των κριτηρίων του νόμου 4009/2011 και με απλή γνώμη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και του συμβουλίου του κάθε Ιδρύματος, μετά από γνώμη της συγκλήτου», δεν αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος που προστατεύει την Παιδεία.

Το ΣτΕ έκρινε επίσης συνταγματική και νόμιμη την όλη διαδικασία που τηρήθηκε για την έκδοση του επίμαχου διατάγματος για το ΤΕΙ Αθήνας, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΤΕΙ ότι παραβιάζονται οι αρχές της αναλογικότητας και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει και άλλα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

By