Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην «αγκαλιά» εφοπλιστών η Εθνική;

Η διοίκηση Τουρκολιά έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες.

Του Νίκου Φιλιππίδη

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Έντονη κινητοποίηση σημαντικών οικονομικών παραγόντων παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα τις τελευταίες ώρες με στόχο να διατηρήσει τον ιδιωτικοοικονομικό της χαρακτήρα και την παρεμβατικότητά της στην ελληνική οικονομία, η Εθνική Τράπεζα.

Η διοίκηση Τουρκολιά, έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες – πελάτες της τράπεζας, κυρίως από τον χώρο του εφοπλισμού, η οποίοι με την θετική εντύπωση που προκαλεί η απόφαση της πλευράς Λάτση να συμβάλει με πάνω από 100 εκ. ευρώ στο εγχείρημα, σκέφτονται σοβαρά να βάλουν χρήματα στην επερχόμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Τις τελευταίες ώρες κάνουν τον γύρο της αγοράς χωρίς να επιβεβαιώνονται ονόματα όπως του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Costa Navarino Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Τα στοιχεία πάντως δεν είναι ευνοϊκά για την Εθνική ενόψει της γενικής συνέλευσης της 29ης Απριλίου. Η τράπεζα έκλεισε τη χρήση του 2012 με αρνητικά ιδία κεφάλαια ύψους 1,88 δισ. ευρώ. Οι νέοι μέτοχοι θα πρέπει να καλύψουν την αρνητική καθαρή θέση και να τοποθετήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια αποτελούν μεγάλο πρόβλημα πέραν των ιδιωτών επενδυτών, κυρίως για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου (ασφαλιστικά ταμεία), καθώς τυχών συμμετοχή τους θα μπορούσε είτε να προκαλέσει προβλήματα στη συμμετοχή επενδυτικών φορέων, σε ό,τι αφορά μελλοντικές ευθύνες των αρμοδίων, είτε και να συνεπάγεται απαγορεύσεις, ανάλογα με τους όρους που διέπουν την επενδυτική πολιτική τους.

Διαφορετική περίπτωση αποτελεί η Εκκλησίας καθώς ακόμα και εάν αποφασίσει να συμμετάσχει θα πρέπει να βρει τα χρήματα από δανεισμό μέσω τρίτων αφού η ίδια η ΕΤΕ δεν πρόκειται να προσφέρει δάνεια για λόγους συμμετοχής στην αύξηση.

By