Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στην αντεπίθεση περνάει η Μόσχα για την Ουκρανία

Απειλή στην απειλή των ΗΠΑ από το Κρεμλίνο που προειδοποιεί για το δολάριο

putin ukraine usa

Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν δε φαίνεται να υποχωρεί στη στάση της για την Ουκρανία ούτε και να «ιδρώνει το αυτί» της στο ενδεχόμενο των κυρώσεων με τις οποίες απείλησαν οι ΗΠΑ νωρίτερα τη Μόσχα. Απαντώντας στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Σεργκέι Γκλάζιεφ, δήλωσε πως σε τέτοια περίπτωση η Ρωσία μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως αποθετικό νόμισμα και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνεια στις αμερικανικές τράπεζες.

Ο Γκλάζιεφ τόνισε ακόμα πως εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν.

Πηγή του Κρεμλίνου ωστόσο δήλωσε λίγη ώρα αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ότι ο κ. Γκλαζίεφ εξέφρασε μία προσωπική του άποψη και ότι οι δηλώσεις του δεν απηχούν την επίσημη θέση του Κρεμλίνου.

Λίγο μετά τις 12:30  (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε συνέντευξη Τύπου του Πούτιν στη Ρωσία. Σε αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση γίνει, θα πρέπει να συμβιβαστεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και πως είναι ανοιχτός σε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ανέφερε ακόμα πως ο μόνος νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανία είναι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που ωστόσο του έχει αφαιρεθεί αυτή τη στιγμή κάθε πραγματική εξουσία.

Ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να προστατεύσει τους Ρώσους που ζουν στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Μόσχα δε θα παραμείνει «αδιάφορη μπροστά στα γεγονότα».

«Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Έχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο» είπε, αναφερόμενος στον Γιανουκόβιτς.

Απαντώντας στις επικρίσεις που έχουν γίνει από Δυτικούς αξιωματούχους, ο κ. Πούτιν σημείωσε πως «τα όσα λέγονται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν έχουν βάση, καθώς η Ρωσία σεβόταν πάντα και σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Russia's President Putin looks at his Ukrainian counterpart Yanukovich during a signing ceremony after a meeting of the Russian-Ukrainian Interstate Commission at the Kremlin in Moscow

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια στο ρωσικό έδαφος να επιστρέψουν στις βάσεις τους όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο Κίεβο, η Βουλή της χώρας ενέκρινε συμφωνία που είχε συναφθεί, αλλά δεν είχε κυρωθεί, με την Ευρωπαϊκή Ένωση για δάνειο 610 εκατ. ευρώ. ΕΕ και Κίεβο είχαν φτάσει στη συμφωνία πέρυσι το Φεβρουάριο, αλλά η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς δεν την είχε κυρώσει.

Σημειώνεται ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε κατά 19,1% σε ετήσια βάση για τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 137 εκατ. δολάρια.

Στη χώρα αναμένεται κλιμάκιο  κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για  να αρχίσει εντός της εβδομάδας τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου για το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Το Bloomberg μεταδίδει ότι η Ουκρανία θα ζητήσει 15 δισ. δολάρια ως δάνειο και άλλα 3 δισ. δολάρια ως οικονομική ενίσχυση, στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του προγράμματος.

Σε ότι έχει να κάνει με το οικονομικό αντίκτυπο που έχουν τα γεγονότα στην περιοχή, οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν την Τρίτη, μετά από τις ιδιαίτερα έντονες απώλειες που σημείωσαν χθες, στον απόηχο της παρέμβασης της Ρωσίας στην Κριμαία.

«Ρωσικά πολεμικά πλοία έκλεισαν τα Στενά της Κριμαίας»

Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά του Κερτς που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων. Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν την ουκρανική πλευρά των Στενών και ότι έχουν δει ρωσικά τεθωρακισμένα στη ρωσική πλευρά.

«Δύο ρωσικά πλοία έχουν κλείσει τα Στενά του Κερτς, από τον βορρά και τον νότο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάβελ Σισούριν, ο αναπληρωτής διοικητής των συνοριοφυλάκων. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

By