Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Ελλάδα η Ιρλανδή νομπελίστρια Μέιριντ Μαγκουάιρ

Αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο άγαλμα του λόρδου Βύρωνα

ImageHandler.ashx

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ιρλανδή Μέιριντ Μαγκουάιρ, αρνήθηκε σήμερα να καταθέσει στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής αλλά και στο άγαλμα του λόρδου Βύρωνα, δηλώνοντας ότι «τα νεκροταφεία και οι ανδριάντες είναι τα σημεία όπου σταματάει η ζωή. Εμείς είμαστε με τη ζωή, όχι με τον θάνατο».

Η νομπελίστρια από την Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα για να παραστεί σε εκδηλώσεις για την παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, σημείωσε δικαιολογώντας την πράξη της:

«Οι άδικοι θάνατοι στους πολέμους δεν είναι τιμητικοί για την ανθρωπότητα, η συνέχιση της ζωής και η δημιουργία είναι αυτό που πρέπει να τιμούμε. Για την κατάργηση των πολέμων είναι αναγκαία η ανάπτυξη του πολιτισμού της ειρήνης και σ’ αυτό το έργο προσπαθώ να συμβάλω».

Η Μέιρεντ Μαγκουάιρ βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1976 μαζί με την ακτιβίστρια Μπέτι Ουίλιαμς για τους αγώνες για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κ. Μαγκουάιρ μίλησε το πρωί σε ανοικτή εκδήλωση στο δημαρχείο Καισαριανής όπου την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Κοντόσταυλος. Την νομπελίστρια συνόδευαν ο Πάνος Τριγάζης και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, πρόεδρος και μέλος, αντίστοιχα, του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π).

Στην ομιλία της η κ. Μαγκουάιρ αναφέρθηκε στις επισκέψεις της σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, όπως είναι η Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν και η Γάζα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η πεποίθηση που αποκόμισα είναι ότι παντού υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα νέοι που δραστηριοποιούνται ενεργά για το σταμάτημα των ένοπλων συγκρούσεων και την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων».

Η Ιρλανδέζα νομπελίστρια υπογράμμισε ότι η φτώχεια αποτελεί μορφή σύγχρονης βίας. «Η βία είναι συχνά αποτέλεσμα της φτώχειας και της αδικίας. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό ν’ ακουστεί η φωνή τους.

Αν μάθουμε ν’ ακούμε όλες τις φωνές, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την εξάλειψη της βίας» επεσήμανε ακόμη.

Η κ. Μαγκουάιρ θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

By