Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην τελική ευθεία ο μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών από την ΕΚΤ

Ταυτόχρονες οι κινήσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα,  με στόχο την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης στις κρίσεις, τονίζει στη Welt, ο Γκερκ Άσμουσεν.

AsmousenΕπιμένει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι ο νέος μηχανισμός της ευρωπαϊκής ένωσης  για την εξυγίανση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα με την ανάληψη της εποπτείας του τραπεζικού κλάδου από την ΕΚΤ.

Προσηλωμένος στο στόχο να γίνει πιο ανθεκτική στις κρίσεις η Ευρωζώνη αλλά και στο να προστατεύεται ο φορολογούμενος από τα βάρη των τραπεζικών διασώσεων, εμφανίζεται με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Welt ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Ο στόχος αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί  μέσα από ένα ενιαίο καθεστώς εποπτείας, ένα ενιαίο ταμείο διάσωσης, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των τραπεζών, αλλά και από μια ενιαία αρχή εξυγίανσης. Το σύνολο των κανονισμών θα πρέπει να είναι έτοιμο ταυτόχρονα με την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες» υπογραμμίζει ο Γκερκ Άσμουσεν.

Η ΕΚΤ είναι προγραμματισμένο να αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειες για την προώθηση του σχεδίου της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, ώστε να προκύψει ένα πιο  ισχυρό τραπεζικό σύστημα, σπάζοντας ταυτόχρονα τον επιβλαβή δεσμό μεταξύ τραπεζών και κράτους.

Η ενιαία εποπτική αρχή αποτελεί το πρώτο βήμα της τραπεζικής ένωσης, θα ακολουθήσουν επιπλέον βήματα όπως η ενιαία αρχή για την εξυγίανση των τραπεζών η οποία θα αναλαμβάνει την εξυγίανση ή η ομαλή εκκαθάριση μιας προβληματικής τράπεζας, αλλά και ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.

By