Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην τελική ευθεία το τζαμί της Αθήνας

Μόνο η δημοπράτηση απομένει για την κατασκευή του τεμένους.

 

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Τη μακέτα παρουσιάζει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, με εντολή του Αντώνη Σαμαρά, η υπόθεση της οικοδόμησης του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Τα Νέα».

Το μόνο που μένει είναι η δημοπράτηση του έργου από το υπουργείο Μεταφορών ώστε να αρχίσουν οι εργασίες στον Βοτανικό. Ο κύβος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ερρίφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, πολύ πριν από την προσβλητική προσφορά του Ταγίπ Ερντογάν προς τον “Eλληνα Πρωθυπουργό να πληρώσει η Τουρκία για την οικοδόμηση του τεμένους στην Αθήνα.

Η οικοδόμηση του τεμένους, πάγιο αίτημα των μουσουλμάνων που ζουν στην Αττική από το 1940, αναμένεται να σιγάσει τις επικριτικές φωνές ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων ενώ θα αναβαθμίσει τη διεθνή εικόνα της χώρας στον μουσουλμανικό κόσμο.

Το κόστος κατασκευής του τζαμιού – χωρητικότητας 350 ατόμων – ανέρχεται σε 846.000 ευρώ. Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη, το οποίο έχει κατασκευάσει μερικά από τα ωραιότερα τζαμιά στον κόσμο. Η κατασκευή μιναρέ κρίθηκε ότι δεν έδενε αρμονικά με το περιβάλλον, γι” αυτό και απουσιάζει. Το κτίριο δεν θα φαίνεται από την Ιερά Οδό, ενώ έχει οπτική επαφή με την εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου. Γύρω θα υπάρχει χώρος πρασίνου καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής. Η χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπει κατασκευή κατοικιών, οπότε – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – αποφεύγεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί γκέτο.

Σημειώνεται ότι κατά της ανέγερσης του τεμένους έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, που ζητεί να κηρυχθεί ο νόμος για την ανέγερση του τεμένους «όλως αντισυνταγματικός και ανθελληνικός». Αρμόδιες πηγές σημείωναν, πάντως, ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καμία σχέση με τις εργασίες για το τέμενος, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή.

 

By