Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στην 47η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Επιχειρηματικότητας η Ελλάδα

Σε περιφερειακό επίπεδο η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες

epixeirhseis

Την 47 θέση ανάμεσα σε 130 κράτη καταλαμβάνει η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας 2015 (GEI), που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο GEDI.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα παρουσιάζει δυνατά σημεία, αλλά και σημαντικές ελλείψεις. Στα δυνατά σημεία της χώρας συγκαταλέγονται οι δεξιότητες των επιχειρήσεων σε στάδιο εκκίνησης, το ανθρώπινο δυναμικό, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και η διεθνοποίηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στις επιχειρηματικές της δυνατότητες. Όπως επισημαίνεται, παρότι έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και τη μετακίνηση της οικονομικής δραστηριότητας από την παραοικονομία στην επίσημη οικονομία, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της όσον αφορά την αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον δείκτη GEI, που αποτελεί μια κλίμακα ανάλυσης των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων σε 130 χώρες, από την Αλβανία μέχρι και τη Ζάμπια, η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Οι επιχειρηματικές δυνατότητες σε παγκόσμιο επίπεδο αξιολογούνται στο 52%, ενώ στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ταϊβάν, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη.

By