Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία

Το υπουργείο Εργασίας προσβλέπει στην ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 20 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα

vroutsis2Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και Λοιπές Διατάξεις», με στόχο την είσπραξη 700 εκατ. ευρώ, όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, από τις προωθούμενες διατάξεις αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 20.000.000 ευρώ, επί του κρατικού προϋπολογισμού, από τη διασταύρωση στοιχείων σχετικά με τα καταβαλλόμενα προνοιακά επιδόματα.

Εκτιμάται επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων από την επιβολή προστίμων σε βάρος των εργοδοτών, όταν αυτοί δεν συμπεριλαμβάνουν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Επιπλέον εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων 50 εκατ. ευρώ επί των προϋπολογισμών των ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ από τη θέσπιση υποχρέωσης στους εργοδότες να αποδίδουν και τις εισφορές των ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ με την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση.

Επί του προϋπολογισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προβλέπεται ετήσια αύξηση εσόδων, από τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και την αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών. Η αύξηση αυτή εκτιμάται σε 350.000.000 ευρώ (50 εκατ.  από τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και 300 εκατ. ευρώ από την αυστηροποίηση του ελέγχου των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών

Την ίδια ώρα το «πράσινο φως» να προχωρήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατασχέσεις – εξπρές περιουσιακών στοιχείων -μέσω της αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών- ανάβει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας. Το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλετών κινείται στο ένα εκατομμύριο άτομα.

Όπως προκύπτει από εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ, οφειλές που έχουν βεβαιωθεί κατατάσσονται ανάλογα με την εισπραξιμότητά τους προκειμένου να επιδιωχθεί η κατά προτεραιότητα αναγκαστική είσπραξη των κρινόμενων ως επισφαλών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By