Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στη γοητεία της Γης υπέκυψε το φεγγάρι

Νέα θεωρία

Moon_2Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το Φεγγάρι δημιουργήθηκε μετά από πρόσκρουση στη Γη ενός τεράστιου ουράνιου σώματος, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Ντέιβ Στίβενσον, καθηγητής πλανητικής επιστήμης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, παρουσίασε μια νέα θεωρία, που έρχεται να ανατρέψει τα όσα ξέραμε για το Φεγγάρι. Σύμφωνα με τον Στίβενσον η Σελήνη ήταν δορυφόρος της Αφροδίτης. Όμως παγιδεύτηκε στη βαρύτητα της Γης και άλλαξε πλανητικό σύντροφο. Η Αφροδίτη ποτέ δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τη Σελήνη, αφήνοντάς την αιώνια στο πλευρό της Γης.

Το μεγάλο όπλο της θεωρίας για τη γιγάντια πρόσκρουση είναι ότι η σύνθεση των πετρωμάτων της Γης και της Σελήνης έχουν μεγάλες ομοιότητες. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Στίβενσον θεωρεί περίεργο το γεγονός ότι η Αφροδίτη δεν έχει κανέναν δορυφόρο, επιμένοντας ότι ο πλανήτης πρέπει να μελετηθεί, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες με τη Γη και τη Σελήνη.

Εκτός από τη νέα θεωρία του Στίβενσον υπάρχουν άλλες δύο, που δεν πιστεύουν στην πρόσκρουση.

Η μία υποστηρίζει ότι η Σελήνη αποκόπηκε από το πλευρό της Γης, όπως η Εύα από το πλευρό του Αδάμ. Αιτία η υπερβολικά μεγάλη φυγόκεντρη δύναμη του πλανήτη μας, όταν αυτός ήταν σε πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία η Σελήνη δεν είναι ούτε δώρο από την Αφροδίτη, αλλά και ούτε μέρος της Γης. Τα δύο σώματα δημιουργήθηκαν στην ίδια περιοχή του σύμπαντος και την ίδια εποχή, για αυτό και έχουν ομοιότητες στη σύσταση τους.

Euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By