Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στη δημοσιότητα τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της κυβέρνησης Ολάντ

Σε μια προσπάθεια να «κοπάσει» η υπόθεση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς υπουργών στην Ελβετία.

hollande 2Στη σκιά των οικονομικών σκανδάλων που βύθισαν τη δημοτικότητα του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε πως έως τις 15 Απριλίου όλα τα μέλη της κυβέρνησης υποχρεούνται να δώσουν στην δημοσιότητα τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Μάλιστα προανήγγειλε  πως πρόκειται να καταθέσει σχέδιο νόμου την 24η Απριλίου για να καταστεί πιο «ηθική» η πολιτική ζωή της χώρας, μετά το σκάνδαλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος τελικά παραδέχθηκε ότι διατηρούσε μυστικά έναν προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, πράγμα που διέψευδε επί εβδομάδες.

Ο Ερό πρόκειται να συγκεντρώσει τις προτάσεις και να αξιολογήσει τις αντιδράσεις των διαπρεπέστερων βουλευτών στα μέτρα που πρόκειται να προτείνει για την αποκατάσταση της ηθικής στην δημόσια ζωή, μετά το σκάνδαλο. «Το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο την 24η Απριλίου πριν κατατεθεί στην εθνοσυνέλευση, βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που θα επιτρέπει την υιοθέτησή του πριν από τις θερινές διακοπές του σώματος», ανέφερε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογραμμίζει ότι θέλει να τερματίσει τις συγκρούσεις συμφερόντων και ιδίως τις ασυμφωνίες προσωπικών και ιδιωτικών συμφερόντων υπουργών και κοινοβουλευτικών μέσω της δημοσιοποίησης και του ελέγχου της περιουσίας τους και απαγορεύοντας την εκλογή σε οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα οποιοδήποτε έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για φορολογική απάτη ή διαφθορά.

Η κυβέρνηση Ολάντ αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση στην 11μηνη διακυβέρνηση, ενώ πριν κοπάσει ο θόρυβος, η Liberation αναφέρεται σε φήμες που θέλουν και τον υπουργό  Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς να έχει μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία. Ο ίδιος διαψεύδει και απειλεί να καταθέσει μήνυση ενάντια στην εφημερίδα, η οποία δημοσίευσε σχετικές πληροφορίες.

By