Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στη δικαιοσύνη σκάνδαλο με ορθοπεδικά

Μίζες εκατομμυρίων από τη Johnson & Johnson σε πρωτοκλασάτους ορθοπεδικούς και διευθυντές κρατικών νοσοκομείων

nosokomeioΤο δρόμο της Δικαιοσύνης  παίρνει το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του αμερικανικού κολοσσoύ Johnson & Johnson στο οποίο φέρονται ότι εμπλέκονται Έλληνες γιατροί, επιχειρηματίες και στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρει το Έθνος η εταιρεία φέρεται να μοίραζε μίζες εκατομμυρίων σε πρωτοκλασάτους ορθοπεδικούς και διευθυντές κρατικών νοσοκομείων, προκειμένου να προωθούν μέσω χειρουργικών επεμβάσεων -και όχι μόνο- ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ορθοπεδικά υλικά και ορθοπεδικά είδη της Johnson & Johnson ή της θυγατρικής της DePuy International (DPI).

Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε από την Αμερική, όταν ο πολυεθνικός κολοσσός Johnson & Johnson ήρθε σε συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να καταβάλει 70 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα, για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων.

Έπειτα από έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι από το 1998 η εταιρεία είχε δωροδοκήσει γιατρούς και διοικήσεις νοσοκομείων σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία προκειμένου να εξασφαλίσει την προώθηση των προϊόντων της με μίζες, σε βάρος των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία της δικογραφίας οι μίζες που συνολικά υπολογίζονται σε τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ, δίνονταν από το 2000 μέχρι το 2006.

Από την έρευνα που ακολούθησε στην Ελλάδα προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα είδη ήταν υπερκοστολογημένα κατά 35%, ενώ βρέθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών σε τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου, καθώς και ένα πολυπλόκαμο δίκτυο off shore εταιρειών.

Την υπόθεση επανεκκινεί ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα, ο οποίος αναμένεται να στείλει κλήσεις σε τουλάχιστον εννέα μεγαλογιατρούς  καθώς και σε τουλάχιστον δύο Έλληνες επιχειρηματίες και σε στελέχη τουλάχιστον επτά εταιρειών συμβούλων, οι οποίοι φέρονται ότι, λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για το μοίρασμα της μίζας μεταξύ της ξένης πολυεθνικής και των νοσοκομείων.

Στο στόχαστρο του ανακριτή έχουν μπει επίσης μέλη διοικήσεων νοσοκομείων του ΕΣΥ, ενώ διερευνάται και η εμπλοκή στελεχών του υπουργείου Υγείας εκείνης της περιόδου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι είναι: Ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, άμεση συνέργεια στις παραπάνω πράξεις και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By