Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στη Μ. Ανατολή ο Τζον Κέρι για την συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Περισσότερες από 40 χώρες θα συμμετάσχουν  σε αυτόν τον συνασπισμό

john kerry-keri

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή με σκοπό να οικοδομήσει διεθνή συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ξεκινά την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι διευκρίνισε ότι περισσότερες από 40 χώρες θα συμμετάσχουν, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, σε αυτόν τον συνασπισμό εναντίον των ακραίων ενόπλων ισλαμιστών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ψάκι, στο Αμάν της Ιορδανίας και την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ο Κέρι θα συζητήσει με τους ομολόγους του των δύο χωρών «την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ».

Στην ανακοίνωση αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να επισκεφθεί και άλλες χώρες της περιοχής.

Ο στόχος της διεθνούς συμμαχίας που επιχειρούν να συγκροτήσουν εδώ και πολλές ημέρες οι ΗΠΑ είναι «να συντονιστεί απέναντι στην απειλή που αντιπροσωπεύει το ΙΚ» εξήγησε η εκπρόσωπος.

Η Ψάκι επανέλαβε τέλος τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν «να αποδυναμώσουν» και «να νικήσουν» το Ισλαμικό Κράτος.

By