Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στις επόμενες μέρες αποφασίζει η Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στα 2,9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank

trapeza ellados

Εντός των επόμενων ημερών θα φτάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών, οι κεφαλαιακές ανάγκες των οποίων ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη, από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου απασχόλησαν τις χθεσινές και προχθεσινές συναντήσεις της τρόικας με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, όπου εξετάσθηκαν σε βάθος η υπόθεση της Eurobank, αλλά και ζητήματα τεχνικής φύσης σχετικά με την προοδευτικότητα της απομείωσης της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Άλλωστε η ταχεία νομοθέτηση των αλλαγών για την  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προβλέπεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνι και θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι κάτοχοι Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων Κτήσης Μετοχών (warrants) δεν επηρεάζονται σε αυτή τη φάση από τις εξελίξεις, παρά μόνον ως προς την μεταβλητότητα τις τιμής των warrants στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με αυξήσεις κεφαλαίων και δεν θα απευθυνθούν στο ΤΧΣ. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της χωρίς αύξηση κεφαλαίου, μέσω της πώλησης θυγατρικών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αντλήσει κεφάλαια από το Ταμείο.

Έτσι, η μοναδική τράπεζα που όπως διαφαίνεται θα απευθυνθεί στο ΤΧΣ θα είναι η Eurobank, οι κεφαλαιακές ανάγκες της οποίας ανέρχονται σε 2,9 δισ. ευρώ. Άποψη στελεχών που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις είναι ότι η υπόθεση της Eurobank απαιτεί πλέον διαφορετικό χειρισμό σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε καταρτισθεί τον Ιούνιο του 2013 και προέβλεπε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

By