Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στον Άρειο Πάγο το ζήτημα των εφόδων του ΣΔΟΕ σε σπίτια

Λόγω της σημαντικότητάς του

sdoe

Στον Άρειο Πάγο θα παραπεμφθεί λόγω της σημαντικότητάς του, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, το ζήτημα που αφορά στη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής.

«Αναφορικά με την υπ΄ αριθμ. 256/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής διευκρινίζουμε ότι λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί». σημειώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Το Έθνος» σύμφωνα με την οποία επίκειται φοροεπιδρομή στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ακόμα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών των ΗΠΑ (IRS).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ θα μπορούν να προβαίνουν σε κατασχέσεις «ζεστού χρήματος» αλλά και κινητής περιουσίας.

Η απόφαση ελήφθη από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με την ίδια πηγή η γνωμοδότηση εξεδόθη με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων).

By