Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στον «αέρα» ο κατώτατος μισθός από το 2017

Αγνωστο το ποιο θα είναι το «επίπεδο ασφαλείας» που θα ορίσει η κυβέρνηση

portofoli euroΛεπτομέρειες για το πώς διαμορφώνεται αλλά όχι για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός από το 2017 και μετά, περιλαμβάνονται στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα μπει την Τετάρτη προς ψήφιση στη Βουλή.

Η «καινοτομία» που εισάγει η διάταξη το υπουργείο Εργασίας είναι ότι σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια από σήμερα, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα ορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και συνεκτίμηση των δεδομένων της οικονομίας και όχι με αποκλειστική συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών. Ωστόσο παραμένει άγνωστο το ποιο θα είναι το κατώτατο ύψος μισθού που θα μπορεί να ορίσει η κυβέρνηση από το 2017 και μετά ως «επίπεδο ασφαλείας». Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα και έως τα τέλη του 2016 είναι και θα παραμείνει σταθερός στα (ήδη ελάχιστα) 586 ευρώ.

Αναλυτικά, με τον νέο μηχανισμό και τη νέα διαδικασία υπολογισμού καθορίζεται ένα νόμιμο κατώτατο όριο μισθών και ημερομισθίων, ένα μισθολογικό επίπεδο ασφαλείας, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται να ορίζονται αμοιβές είτε με συλλογικές είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Αντίθετα, επιτρέπεται, προάγεται και ενισχύεται η διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η σύναψη συλλογικών συμβάσεων σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα, σε επιμέρους κλαδικά ή επιχειρησιακά επίπεδα.

Σύμφωνα με την «αισιόδοξη» ερμηνεία του υπουργείου Εργασίας με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, καθώς το νέο σύστημα υποστηρίζει και υποκινεί την ωρίμανση και την ποιοτική αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα μας, προωθώντας την αναζήτηση συναινετικών συγκλίσεων σε ένα πλαίσιο υπευθυνότητας, εθνικής συναίσθησης και συνεκτίμησης των πραγματικών δεδομένων της αγοράς εργασίας, της παραγωγής και της οικονομίας.

Το νέο σύστημα, λέει το υπουργείο Εργασίας, αποτελεί και ένα μοχλό λειτουργικής ενδυνάμωσης των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης εργοδοτών και εργαζομένων, αφού η ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής τους βάσης είναι αυτή που θα τους επιτρέψει να εξασφαλίσουν υψηλότερα επίπεδα αμοιβών σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

Τέλος, η διαβούλευση της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους και η επιστημονική υποστήριξη ερευνητικών και επιστημονικών φορέων καθώς και εμπειρογνωμόνων υψηλού γνωστικού κύρους, διασφαλίζει ότι το νέο σύστημα καθορισμού κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου που θα ισχύσει από το 2017 θα βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο νέος μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού «μας φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές», καθώς σε 20 από τις 27 χώρες της Ευρώπης ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By