Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στον Καναδά το πρώτο ΑΤΜ με bitcoins

Η τρέχουσα αξία του bitcoin έχει σκαρφαλώσει στα 200 δολάρια

bitcoinsΣε μια καφετέρια στο Βανκούβερ βρίσκεται το πρώτο παγκοσμίως μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών για το ψηφιακό νόμισμα, bitcoin.

Η ευέλικτη φορολογική νομοθεσία στη χώρα επιτρέπει πλέον την ανταλλαγή μονάδων του ηλεκτρονικού νομίσματος με δολάρια Καναδά.

Το ανώτατο όριο συναλλαγής ημερησίως έχει οριστεί στα 2.880 αμερικανικά δολάρια (3.000 δολάρια). Η τρέχουσα αξία του bitcoin έχει σκαρφαλώσει πάντως, στα 200 δολάρια.

Από την περυσινή χρόνια το bitcoin καταγράφει μια ξέφρενη πορεία ανόδου. Από τα 10 δολάρια τον Νοέμβριο του 2012, σήμερα η αξία του έχει εικοσαπλασιαστεί, αν και γνωρίζει πολλές διακυμάνσεις.

Το ψηφιακό νόμισμα γεννήθηκε το 2008 από έναν προγραμματιστή ή μια ομάδα προγραμματιστών με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακομότο. Το bitcoin είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, προσβάσιμο σε όλους. Διακινήθηκε για πρώτη φορά το 2009 χωρίς την εμπλοκή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή κυβερνήσεων. Η ανωνυμία που προσφέρει στο χρήστη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες.

Κάθε νόμισμα όμως έχει δύο όψεις, ακόμα και το ηλεκτρονικό. Το bitcoin έχει χαρακτηριστεί «ψηφιακός χρυσός». Η οικονομική ελευθερία που υπόσχεται αποτελεί πόλο έλξης.

«Δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται η αξία του νομίσματος, δεν ξέρουμε ποιος είναι από πίσω, δεν υπάρχει καμία τράπεζα, καμία νομισματική αρχή. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς θα μπορούσε να υπονομευθεί η σταθερότητα ολόκληρου του οικονομικού συστήματος», τονίζει ο καθηγητής Οικονομικών Σέρτζιο Ρόσι.

Πηγή: euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By