Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας για Ρεν: «Έχουμε γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές»

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

stournaras800_04113

Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που επαναρχίζουν και τυπικά από τη Δευτέρα.

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε σε δημοσιογράφους πως είναι ισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, δεν απομένει πολύς χρόνος.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε και στις επικρίσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, που σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι πολύ πυκνό και πρέπει να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων σε πείσμα, όπως είπε, αυτών που επενδύουν στην ύπαρξή της οικονομικής κρίσης. Είπε επίσης πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποκαταστήσει κοινωνικές αδικίες και θα συμβάλει στην κοινωνική συνοχή.

Venizelos Vouli

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Φινλανδού Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να απαντήσει, ωστόσο σημείωσε πως τα στερεότυπα για την Ελλάδα διαψεύδονται, κάλεσε τους εταίρους της χώρας να μελετήσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία και είπε ότι πρέπει να αντιληφθούν πως στην Ελλάδα έχει αλλάξει η κατάσταση.

Σε σχέση με τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα, η ασφάλεια των πολιτών και να υπάρξει προσπάθεια για δημοκρατική λύση από όλες τις δυνάμεις της χώρας.

Επιπλέον είπε ότι η Ουκρανία είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή ήπειρο και για αυτό το λόγο η ελληνική προεδρία συνεργάζεται με την επικεφαλής της ευρωπαίκής διπλωματίας, κ. Κάθριν Άστον, για την εξεύρεση λύσης. Ανέφερε επίσης πως η ευρωπαϊκή πλευρά θα αναλάβει πρωτοβουλίες τη στιγμή που πρέπει.

By