Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας: Η λύση του Eurogroup αφορά μόνο την Κύπρο

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν θα εφαρμοστεί το «κούρεμα» σε άλλη χώρα.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο και το μέλλον των κυπριακών τραπεζών. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι θα υπάρχουν κάποιες  μικρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά αντιμετωπίσιμες.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι «η λύση στην οποία κατέληξε το Eurogroup αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα. Η Ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής».

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας μετέφερε, επίσης, στον κ. Κάρολο Παπούλια την είδηση ότι η υπογράφηκε στην Κύπρο η συμφωνία μεταξύ της Τραπέζης Πειραιώς και των αρχών για την απορρόφηση των εδώ κυπριακών καταστημάτων, ενώ υπογράμμισε ότι ηκαταστροφή θα ήταν η χρεοκοπία της Κύπρου και έξοδος από το ευρώ.

«Άρα ναι μεν επώδυνη λύση, οδυνηρή λύση, αλλά η επόμενη θα ήταν πολύ χειρότερη δυστυχώς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Παπούλιας ανέφερε στον υπουργό Οικονομικών ότι «χθες έκανα μια κριτική στους Ευρωπαίους για την επιλεκτικότητα των αποφάσεών τους.  Και αναφέρομαι, αν θέλετε, σε κέντρα ευρωπαϊκά που έχουν σχεδόν το ίδιο πρόβλημα που έχει και η Κύπρος με την έννοια της παραδοχής και της εισδοχής χρημάτων από κέντρα άλλα, έξω από την Ευρώπη».

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι «σαφώς υπάρχουν προβλήματα παντού.  Τα κέντρα offshore, ας το πω έτσι, δημιουργούν προβλήματα σε χώρες που αναγκάζονται να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν χώρες που λειτουργούν ως κέντρα offshore.  Αυτά πρέπει να εξαλειφθούν.  Αν θέλουμε πραγματικά η Ευρώπη να ευδοκιμήσει και να ευημερήσει θα πρέπει τέτοιες πρακτικές να εξαλειφθούν».

 

 

By