Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με «αγκάθια» ο δρόμος επιστροφής της τρόικας

Πλειστηριασμοί και απολύσεις, τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που επιστρέφει τελικά μετά τις 9 Σεπτεμβρίου

stournaras troika

Δύο μεγάλα «αγκάθια» βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία, πλέον επανέρχεται στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα δύο «αγκάθια» αφορούν την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας – ο οποίος, αμέσως μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι «δεν τα βρήκαμε» και στόχος, πλέον, είναι «τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου»-, θα μεταβεί στη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς συμφωνία με την τρόικα στις αποσκευές του. Η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ώστε να μην υπάρχουν ανοικτά μέτωπα με τους δανειστές κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

Το ζήτημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θετική αξιολόγηση (review) της τρόικας θα οδεύσει προς έγκριση στο Eurogroup του Ιανουαρίου το νωρίτερο. Στη συνέχεια, θα καθοριστεί πότε ακριβώς θα εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ (εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο και πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα τέσσερα προαπαιτούμενα) αλλά και το πώς θα δοθεί η δόση των 4,4 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο εφέτος.

Σαμαράς, Στουρνάρας και Προβόπουλος «καρφώνουν» τον Τόμσεν

Εν τω μεταξύ, η ελληνική πολιτική ηγεσία έλαβε ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με το οποίο καλούνται να απαντήσουν, κυρίως, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος και αφορά τα «παράπονα» της Αθήνας για τη στάση των ελεγκτών κατά την διαμόρφωση και εκτέλεση του ελληνικού Προγράμματος.

Το μεσημέρι της Παρασκευής το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα επιτελεία των κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα αναμένεται να συντονισθούν για την χορήγηση των απαντήσεων αυτές αναμένεται να δοθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το πόρισμα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στις χώρες που τελούν σε προγράμματα στήριξης θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις 17 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συστήσει ειδική επιτροπή για να αξιολογήσει την τρόικα, διερευνώντας λάθη, παραλείψεις, ευθύνες. Θα είναι η πρώτη φορά που αξιολογούνται δημοσίως οι ίδιοι οι «αξιολογητές». Η σχετική πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει από τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά βρίσκει πλέον υποστηρικτές και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Ο Φρανκ Ένγκελ, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το Λουξεμβούργο, ελληνομαθής και γνώστης της Ελλάδας, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στην Αθήνα και, για παράδειγμα, ένας πρώην υπουργός μου έλεγε ότι όταν ήρθαν από την τρόικα να ελέγξουν το υπουργείο του, υπήρχαν γενικοί διευθυντές της Κομισιόν που δεν γνώριζαν καν τη νομική βάση της διαδικασίας. Νομίζω ότι πρέπει να τα εξετάσουμε αυτά τα θέματα. Από κει και πέρα βλέπουμε ότι από την αρχή της αποστολής της η τρόικα έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη και αυτό επίσης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε» δηλώνει ο Ένγκελ στην Deutsche Welle.

Ιδιαίτερη θέρμη στην αυστηρή αξιολόγηση της τρόικας δείχνει ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο, Χάνες Σβόμποντα. Η στήριξή του είχε εκφραστεί παράλληλα με τις προσδοκίες για αλλαγή γραμμής στο Βερολίνο μετά τις γερμανικές εκλογές και υπό την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν στον «μεγάλο συνασπισμό» υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By