Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας: Στόχος η εκταμίευση της δόσης έως το τέλος του έτους

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για τις αμυντικές βιομηχανίες τονίζει ο Γ. Στουρνάρας

stournaras_hop800

Στόχος της Ελλάδας είναι να εκταμιευθεί η δόση του Ιουλίου, ύψους 1 δις. ευρώ, έως το τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του EUrogroup.

Όπως τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της Τρόικας έως αύριο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική.

eurogroup

Επιστρέφει την Τρίτη η τρόικα

Εν τω μεταξύ, θετικά ήταν τα νέα και από τις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει πως οι εκπρόσωποι της διεθνούς τρόικας των πιστωτών της Ελλάδας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα επιστρέψουν την Τρίτη στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την πρόοδο της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
«Θα πάνε στην Αθήνα αύριο για να συνεχίσουν να εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για να επιλύσουν όσα θέματα είναι δυνατόν το αργότερο ως τα τέλη της χρονιάς», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος

Οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τις κοινοτικές αρχές, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος, δήλωσε λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ. Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα μπορεί να εκταμιευτεί εντός του χρόνου, ανέφερε ο ολλανδός υπουργός σημειώνοντας ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί και στον τελευταίο όρο της τρίτης κατά σειρά αξιολόγησης του νέου προγράμματος, που είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών. Ως προς την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ευρώ ανέφερε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραπεμφθεί για τον επόμενο χρόνο.

«Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών και γνωρίζουμε πόσο λεπτή είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα» δήλωσε επίσης ο Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας είναι λογικό να δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη διαρθρωτικές ενέργειες που θα πρέπει να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν, τόνισε.

stournaras_rehn800

Όλι Ρεν: Η τρόικα αναμένει τις νομοθετικές ρυθμίσεις

Από πλευράς του ο Επίτροπος Όλι Ρεν επισήμανε ότι η τρόικα αναμένει την επικύρωση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων ως το τέλος του χρόνου ενώ τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού επέτρεψαν την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και την πορεία επιστροφής στην ανάπτυξη. Ωστόσο θα πρέπει να προωθηθούν με αποφασιστικότητα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:
«Δώρο Χριστουγέννων» από την τρόικα

(Visited 1 times, 1 visits today)
By