Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Καλή» η διαπραγμάτευση, παραμένουν τα «αγκάθια»

Που θα πέσει η μπίλια για το δημοσιονομικό κενό;

tomsen

Στην φορολόγηση και στα δημόσια έσοδα επικεντρώθηκε η «επεισοδιακή» (λόγω των αποδοκιμασιών που δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών από πολίτες τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αποχώρησή τους, αλλά και την ρίψη… κερμάτων στον Πολ Τόμσεν) συνάντηση Τρόικας και οικονομικού επιτελείου. Ο λόγος είναι ότι τα έσοδα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό όχι απλώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, αλλά και το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014 και δεν είναι τυχαία η γραπτή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για την ικανοποιητική πορεία των εσόδων και την υπέρβαση των στόχων που είχαν τεθεί.

Η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διεξήχθη σε καλό κλίμα, ωστόσο, όπως συμβαίνει σε όλες τις διαβουλεύσεις, πάντα, υπάρχουν και τα «αγκάθια»:
• Το ύψος του δημοσιονομικού κενού και η λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2014, αλλά και η πρόβλεψη για το 2015-2016
• Η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ
• Η κινητικότητα και οι απολύσεις (αίτημα για παράταση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων μετά το Δεκέμβριο και προσδιορισμός των απολύσεων που συμπεριλαμβάνονται στο στόχο των 4.000 μέχρι τέλος 2013)
• Το αίτημα για άρση αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων, καθώς το θέμα πρέπει να έχει κλείσει στα μέσα Δεκεμβρίου
• Ο ενιαίος φόρος ακινήτων, με στόχο τη βεβαίωση εσόδων 3,5 δις και την είσπραξη 2,9 δις, ο οποίος δεν είναι ακόμη έτοιμος λόγω των αντιδράσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί υπέβαλαν ερωτήσεις για τον φόρο των ακινήτων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι πρόκειται να δεχθεί κάποιες αλλαγές στο νομοσχέδιο αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.
Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου για την χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά (την εισήγηση που έχει δεχθεί να περιέλθει ο φόρος ακινήτων στους Δήμους με ανταποδοτικότητα) το μόνο που προς το παρόν θα μπορούσε να αποφασισθεί θα ήταν, αντί να επιχορηγούνται οι δήμοι με ένα ποσοστό από επιμέρους φόρους, να επιχορηγούνται με κάποιο ποσό που θα προκύπτει αποκλειστικά από τον φόρο ακινήτων. Και τούτο, διότι το ενδεχόμενο να εκχωρηθεί η είσπραξη του φόρου ακινήτων στους δήμους, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες, εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα είναι χρονοβόρο.
Στην συνάντηση, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε την τρόικα για την πορεία των εσόδων, την οποία χαρακτήρισε ικανοποιητική. Δεν είναι τυχαίο, που σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ενισχύουν την εκτίμηση ότι το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα . Συγκεκριμένα, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 750 εκατ. ευρώ ή 24% έναντι του μηνιαίου στόχου. Αυτά τα στοιχεία επικαλέστηκε η ελληνική πλευρά στο «παζάρεμα» με τους δανειστές (στην πρώτη συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο, παρέστησαν μόνο ο Πόλ Τόμσεν από το ΔΝΤ και ο Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, αναμένεται να έρθει αύριο στην Αθήνα) για τα πρόσθετα μέτρα το 2014.

Ακόμη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε ο προϋπολογισμός του 2014 (θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ως τις 21 Νοεμβρίου), οι πρωτοβουλίες που ενσωματώνονται στο προσχέδιο και οι νέες, βελτιωμένες, εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013. Όπως επίσης οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το 2014, (οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική συμμόρφωση, αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας, η φορολογική διοίκηση κ.λπ.)
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, αναμένονται από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.

Ακροθιγώς αναφέρθηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η πορεία του τραπεζικού συστήματος, ενώ δεν συζητήθηκαν καθόλου τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (με σημείο αιχμής να παραμένουν η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο). Οι επικεφαλής της τρόικας θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως μεθαύριο, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

Αναφορικά με το θέμα των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, η υστέρηση από τον στόχο εκτιμάται στα 700 – 800 εκατ. ευρώ, κάτι που βοηθά στη μελλοντική συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί όταν θα υπάρξουν πληρέστερα στοιχεία για την απόδοση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By