Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας: Όχι νέα μέτρα ακόμη και με νέο μνημόνιο

Ακόμη και σε περίπτωση νέου μνημονίου δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, επιμένει ο Γιάννης Στουρνάρας.

stournaras samaras mystikoΟ υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο  ΒΗΜΑ FM 99,5 ότι ακόμη και εάν υπάρξει τρίτο πρόγραμμα και υπογραφεί νέο μνημόνιο, η κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά θα συνεχίσει την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υποστήριξε ότι το χρηματοδοτικό κενό μετά τον επόμενο Ιούλιο είναι 4,5 δισ. ευρώ για το 2014 και 5,5 με 6 δισ. για το 2015, καθώς και ότι μπορεί να καλυφθεί είτε με έξοδο στις αγορές είτε με βοήθεια από τους εταίρους. Υπενθύμισε δε ότι έχει συμφωνηθεί το 70% του πρωτογενές πλεονάσματος να διατεθεί σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής ή αναπτυξιακές δράσεις, χωρίς να θελήσει να μπει σε λεπτομέρειες λίγο πριν τη διαπραγμάτευση, όπως είπε.

Ο κ.Στουρνάρας είπε πως δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις, αλλά μόνο «υποχρεωτικές αποχωρήσεις 15.000 εργαζομένων έως το τέλος του 2014» και ότι στη θέση τους θα προσληφθούν 15.000 νέοι  δημόσιοι υπάλληλοι, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης. Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στην επιλογή νέου πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς για τον επόμενο μήνα δεν υπάρχει ανάγκη επιπλέον υπογραφής αν και το όνομα του νέου προέδρου μπορεί να ανακοινωθεί πολύ νωρίτερα.

Υποστήριξε επίσης ότι το χρέος μειώθηκε ήδη σημαντικά και ότι θα υπάρξει νέα ελάφρυνση όταν πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλεπει η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου. Σχολίασε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την τοποθέτηση του περί κουρέματος κι λέγοντας ότι με μονομερείς ενέργειες η Ελλάδα θα μπει στη γωνία της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο επίδομα θέρμανσης, παραπέμποντας στην ειδική επιτροπή που θα συζητήσει πως θα γίνει η διαδικασία περισσότερο ελαστική, ξεκαθάρισε όμως ότι θα διατεθεί μικρότερο ποσό από πέρισυ, οπότε είχε προγραμματιστεί να διατεθούν 280 εκ. ευρώ, αλλά τελικά εκταμιεύτηκε μικρότερο ποσό.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By