Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στους δήμους το δικαίωμα χρήσης των αιγιαλών

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Στους δήμους παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών με αντάλλαγμα να δίνεται στο κράτος  το 20% των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση της δραστηριότητάς τους, σύμφωνα με νέα κοινή υπουργική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών.

Η παραχώρηση, που θα ισχύει ως τις 31.12.2013, γίνεται αποκλειστικά για δραστηριότητες που αφορούν λουομένους ή την αναψυχή του κοινού (εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.λπ.).

Από την παραχώρηση εξαιρούνται  οι κοινόχρηστοι χώροι των οποίων η διαχείριση ανήκει σε άλλους φορείς πλην του υπουργείου Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων, ΕΤΑΔΑΕ κ.ά.).

Σύμφωμνα με την απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθορίζονται οι όροι παραχώρησης του δικαιώματος από τους Οργανισμουούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε τρίτους και εγκρίνονται εκ των προτέρων οι συμβάσεις που θα συναφθούν υπό τους όρους αυτούς.

Μέχρι την 30ή Ιουνίου 2013 οι ΟΤΑ θα πρέπει να να έχουν ενημερώσει εγγράφως τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την άσκηση των δραστηριοτήτων από τους ίδιους ή τις επιχειρήσεις τους, αλλά και για τις μεταβιβάσεις του δικαιώματος, είτε απευθείας, είτε κατόπιν δημοπρασίας.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά της ΚΕΔΕ αλλά και από δημάρχους τουριστικών περιοχών της χώρας, κυρίως νησιωτικών, σχετικά με τα στενά χρονικά περιθώρια της απόφασης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By