Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στους 59 οι νεκροί από τη γρίπη

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου

gripi622_200214

Την περίοδο 2012 – 2013, δηλαδή από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, είχαν χάσει από τη γρίπη τη ζωή τους 49 άνθρωποι και είχαν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας 108. Την αντίστοιχη περίοδο 2011 – 2012, οι νεκροί ήταν 56 και οι νοσηλευθέντες στην εντατική είχαν ανέλθει στους 121.

Οι αριθμοί αυτοί έχουν φέτος ήδη ξεπεραστεί, ενώ απομένουν άλλοι δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η αναμενόμενη περίοδος δραστηριότητας του ιού! Ενδεικτικό της έντασης με την οποία προσβάλλει την τρέχουσα περίοδο ο ιός τη χώρα μας, είναι ότι – πέραν των περισσότερων νεκρών – πάνω από 180 έχουν ήδη νοσηλευτεί στην εντατική και 65 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, οι νεκροί έχουν πλέον φτάσει στο ένα τρίτο όσων είχαν χάσει τη ζωή τους την περίοδο της πανδημίας του 2009 (180 νεκροί). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα οφείλονται στον ίδιο ιό Α (Η1Ν1), ο οποίος πλέον θεωρείται εποχικός και καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο.

Καταγγέλλουν την έλλειψη εμβολίων οι γιατροί

«Είναι τραγικό ότι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ πεθαίνουν άνθρωποι», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με αφορμή τον θάνατο 59 ατόμων από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, εκτεθειμένο έμεινε φέτος το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί, για τη φετινή εποχιακή γρίπη, καθώς, αρκετοί φαρμακοποιοί δήλωναν ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους και παράλληλα δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ. «Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο ΙΣΑ σημειώνοντας, ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους τρεις μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας αρχές Ιανουαρίου, αφού ακόμη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι.

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη, με αποτέλεσμα το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού, και παράλληλα αναφέρεται και στη στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, που τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης.

By