Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στο εδώλιο 64 κατηγορούμενοι για την υπόθεση Siemens

Μεταξύ των κατηγορουμένων και 17 Γερμανοί

siemens

Συνολικά 64 άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την πολύκροτη υπόθεση της SIEMENS.

Οι έρευνες διέρκεσαν περισσότερο από οκτώ χρόνια και χρειάστηκε άνοιγμα εκατοντάδων «ύποπτων» λογαριασμών για να καταλήξουν οι εισαγγελικές αρχές στην πρόταση τους.

Πρόκειται για μια πρόταση που αριθμεί 2.368 σελίδες καθώς τόσες χρειάστηκαν για να αποτυπωθούν οι δαιδαλώδεις διαδρομές της μίζας για τη σύμβαση 8002 της γερμανικής εταιρίας με τον ΟΤΕ που εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 69.942.000 ευρώ όση δηλαδή και η ζημιά που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό δημόσιο.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που προτείνει ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης να καθίσουν στο εδώλιο περιλαμβάνονται και 17 Γερμανοί.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να παραπεμφθούν:

– 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

– 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

– 1 κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό κόστος της επίμαχης σύμβασης υπολογίζεται στα 236 δισ. δραχμές. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δωροδοκηθούν κρατικοί αξιωματούχοι και στη συνέχεια προστέθηκαν στο κόστος της σύμβασης με σκοπό η SIEMENS είναι εκείνη που τελικά θα την εκτελέσει ανεξάρτητα να αυτό ήταν προς όφελος του ΟΤΕ. Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων θα έχει το αρμόδιο δικαστικό

By