Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο «Ελ. Βενιζέλος» επενδύουν οι Καναδοί

Το δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο του Καναδά αγόρασε θυγατρική της Hochtief που κατέχει το 40% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.

elvenizelosΤρόπο να επενδύσουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια αναζητούσαν οι υπεύθυνοι του κρατικού επενδυτικού ταμείου συντάξεων του Καναδά (Public Sector Pension Investment Board) και για το λόγο αυτό αγόρασαν την Air Port GmbH, θυγατρική εταιρεία της Hochtief.

Με την κίνηση αυτή, οι Καναδοί απέκτησαν σημαντικά ποσοστά σε αεροδρόμια της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και το 40% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Η συμφωνία καλύπτει assets που αποτιμώνται στα 1,5 δισ. ευρώ, και περιλαμβάνει δικαιώματα μειοψηφίας 0,4 δισ. ευρώ. Η Hochtief δεν αναμένει κάποια σημαντική επίπτωση στα κέρδη από τη συμφωνία, η οποία υπόκειται στην έγκριση των αρχών και αναμένεται να δοθεί κοντά στο β΄ εξάμηνο φέτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief, Marcelino Fernandez Verdes, δήλωσε πως η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μιας πολύ ανταγωνιστικής διαδικασίας προσφορών. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα funds που θα απελευθερωθούν όπως σχεδιαζόταν, για να μειώσουμε το χρέος και να επενδύσουμε στις λειτουργικές δραστηριότητες υποδομών. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική και ανταγωνιστική θέση της Hochtief».

Με την κίνηση αυτή, το ασφαλιστικό ταμείο του Καναδά, αποκτά τα δικαιώματα της γερμανικής εταιρείας όχι μόνο στο «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και στο Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, τη Βουδαπέστη, το Σίδνεϊ και τα Τίρανα.

«Η Hochtief AirPort περνάει στα χέρια ενός μακροπρόθεσμου και αξιόπιστου επενδυτή, που θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αεροπορική δραστηριότητα με ένα υπεύθυνο τρόπο. Επίσης, επιτύχαμε τον στόχο μας να προσφέρουμε μία προοπτική στους εργαζομένους», τόνισε με τη σειρά του ο οικονομικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Hochtief, Πήτερ Σάσενφελντ.

By