Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στο επίκεντρο της σύσκεψης στο ΥΠΕΞ οι αποζημιώσεις για τα ροδάκινα

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό θα βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα

eksoterikwnA

Οι επιπτώσεις στην χώρα μας από το ρωσικό εμπάργκο σε Δυτικά οπωροκηπευτικά και κρεατικά απασχόλησαν την ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Δημήτρη Κούρκουλα με την συμμετοχή εκπροσώπων από τα συναρμόδια υπουργεία, παραγωγών και ιδιοκτητών φορτηγών που πραγματοποιούν διεθνή δρομολόγια.

Επί τάπητος τέθηκαν οι αποζημιώσεις ύψους 20-30 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες πρόκειται να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

Επιπλέον συζητήθηκε η διάθεση των προϊόντων που προορίζονταν για τη Ρωσία σε άλλες αγορές.

«Η Ελλάδα ασκεί υπεύθυνη εξωτερική πολιτική και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις» δήλωσε στη σύσκεψη ο κ. Κούρκουλας, ενώ οι παραγωγοί και εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες των μέτρων.

Σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα που εξετάσθηκε αφορούσε την προσπάθεια να «ανοίξουν» αγορές τρίτων χωρών μέσω της αναθεώρησης της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζουν, έναντι των εισαγωγών από την ΕΕ.

Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είδαν να διευρύνονται οι δικές τους εξαγωγικές ικανότητες προς τη ρωσική αγορά.

Αξιωματούχοι, εξάλλου, του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό θα βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα.

Οι ροδακινοπαραγωγοί διεκδικούν αποζημίωση η οποία θα κυμαίνεται σε περίπου 25 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό αδιάθετων προϊόντων.

Σε περίπου 47.000 τόνους ανέρχονται συνολικά οι αδιάθετες ποσότητες ροδακίνων και νεκταρινιών στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, σύμφωνα με τις απογραφές της Διεύθυνσης Γεωργίας.

Οι ροδακινοπαραγωγοί σήμερα στη μία συναντήθηκαν με τον Φώτη Κουβέλη, ενώ στις 18:00 το απόγευμα θα συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.

By