Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο ευρωπαϊκό ντιμπέιτ το πελατειακό σύστημα της Ελλάδας

Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ

eu_commision280414

Το πελατειακό σύστημα που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα είναι η κύρια αιτία των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και όχι η Ευρώπη, δήλωσε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία της Κομισιόν Γκι Φέρχοφσταντ μιλώντας στο την Τρίτη στο ντιμπέιτ που διοργάνωσε το δίκτυο ευρωπαϊκών ραδιοφώνων EURANET στις Βρυξέλλες.

Στις 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική τηλεμαχία των υποψηφίων στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στο ραδιοφωνικό ντιμπέιτ, διάρκειας 75 λεπτών, το οποίο μεταδόθηκε και τηλεοπτικά μέσω του Διαδικτύου, αφορούσαν την ανεργία, τη λιτότητα, τη μετανάστευση, την κινητικότητα και την οικονομία.

EU_elections

Το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα είναι το πρόβλημα της Ελλάδας

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε ότι ο πραγματικός λόγος που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα δυσκολίες δεν έχει σχέση με την Ευρώπη, αλλά με το πελατειακό της σύστημα.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έφτιαξαν ένα πελατειακό σύστημα, στο οποίο ο καθένας πρέπει να πληρώνει για τις κοινωνικές υπηρεσίες» δήλωσε ο Γκι Φέρχοφσταντ και συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τα κλειστά επαγγέλματα, οι κλειστές αγορές προϊόντων και η κακή κατάσταση των τραπεζών.

«Αυτά τα δύο κόμματα συνεχίζουν να βρίσκονται στην κυβέρνηση. Για να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση χρειάζεται επανάσταση στην ελληνική πολιτική» ανέφερε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αρκετή από μόνη της για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση, αλλά χρειάζεται παράλληλα μια στρατηγική ανάπτυξης.

Άσκησε κριτική στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές, λέγοντας ότι με τη συνταγή τους για έξοδο από την κρίση δημιουργούν νέα «κενά». Προσέθεσε ότι κατανοεί γιατί ο γερμανός ψηφοφόρος δεν θέλει να πληρώνει άλλο για τα πάντα και πρότεινε ως λύση το Ταμείο αμοιβαιοποίησης του χρέους (redemption fund).

eurozone_2255355b

Γιούνκερ: Όχι στη λιτότητα, ναι στη δημοσιονομική πειθαρχία

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του ΕΛΚ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι δεν είναι οπαδός της λιτότητας, αλλά της δημοσιονομικής πειθαρχίας, χωρίς την οποία, όπως είπε, δεν θα βγει η Ευρώπη από την κρίση. «Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί αυτού του είδους η πολιτική. Έπρεπε να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα» επισήμανε.

«Η πολιτική λιτότητας κατέστρεψε το ευρωπαϊκό όνειρο» ανέφερε από την πλευρά της η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ. Η λιτότητα δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, συμπλήρωσε, απευθύνοντας έκκληση να σταματήσει η πολιτική αυτή που, όπως εξήγησε, είναι η αιτία δυσλειτουργίας στην υγεία, στην παιδεία, στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σε άλλες κοινωνικές παροχές.

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται το κοινωνικό έλλειμμα που δημιούργησε η κρίση και υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις.

Σουλτς: Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους

Τέλος, σύμφωνα με τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο στα ευρωπαϊκά αλλά και προς τα εθνικά όργανα, διότι δεν τηρήθηκε η υπόσχεση που έδωσε η ΕΕ για περισσότερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, απασχόληση και συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Για να ανακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη χρειάζεται ένα νέο σύστημα φορολόγησης, επισήμανε ο Μ.Σουλτς.

By