Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο Ιράκ οι Αμερικανοί σύμβουλοι

50 αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες

washington

Έχουν ήδη σταλεί στη Βαγδάτη οι πρώτοι σύμβουλοι των ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στη μάχη κατά των ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

«Έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε τις πρώτες ομάδες εκτίμησης», ανακοίνωσε ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενώ συμπλήρωσε ότι περίπου 40 στρατιωτικοί από τους συνολικά 300 συμβούλους τους οποίους η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να στείλει στο Ιράκ «έχουν ήδη ξεκινήσει τη νέα τους αποστολή».

Οι 40 στρατιωτικοί αυτοί βρίσκονται στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Περίπου 90 ακόμα στρατιώτες της ομάδας Centcom, της διοίκησης που είναι αρμόδια για την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, έχουν ξεκινήσει την αποστολή τους, η οποία προβλέπει, σύμφωνα με τον Κίρμπι, τη δημιουργία ενός «κοινού κέντρου διοίκησης», το οποίο θα διαχειρίζονται σε συνεργασία με τις  δυνάμεις του Ιράκ.

Εξάλλου 50 αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Οι ομάδες αυτές θα εκτιμήσουν τη συνοχή και την κατάσταση ετοιμότητας των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ» και στη συνέχεια να μεταφέρουν τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους στη διοίκησή τους «σε 2 με 3 εβδομάδες από σήμερα», επεσήμανε ο Κίρμπι.

By