Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο Κίεβο έφτασε η Μέρκελ

Αναμένεται να συναντήσει και τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ

German Parliament - Chancellor Angela Merkel

Για μια επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατέφθασε σήμερα στο Κίεβο, την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Μέρκελ είναι ο σημαντικότερος δυτικός ηγέτης που μεταβαίνει στην Ουκρανία μετά την έναρξη της κρίσης που έχει προκαλέσει τη χειρότερη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Η επίσκεψή της, η οποία πραγματοποιείται την παραμονή της γιορτής της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ερμηνεύεται από το Κίεβο ως κίνηση υποστήριξης.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει πως στη διάρκεια της επίσκεψής της, η Μέρκελ αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να μετριάσει τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των αυτονομιστών.

Η Μέρκελ σχεδιάζει επίσης να συναντήσει τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και δημάρχους απ” όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της περιφέρειας του Ντονέτσκ που αποτελεί μια από τις εστίες της εξέγερσης.

Ο Ποροσένκο σχεδιάζει να συναντηθεί την Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χθες, Παρασκευή, η Μέρκελ δήλωσε πως η Ρωσία υπάρχει κίνδυνος να κλιμακώσει μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Έθεσε το ζήτημα στη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών της με τον Πούτιν, τον Ποροσένκο και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Παρά της ενέργειες της Ρωσίας, η Μέρκελ δήλωσε πως θα πρέπει να επιτραπεί στη ρωσική αυτοκινητοπομπη που μεταφέρει βοήθεια να φθάσει αυτούς που έχουν ανάγκη στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές καθώς και στις ουκρανικές αυτοκινητοπομπές βοήθειας να φθάσουν στις ίδιες περιοχές. Ωστόσο, ο Πούτιν απέρριψε τις επικρίσεις της Μέρκελ.

«Το ταξίδι στο Κίεβο είναι δύσκολο και αποτελεί μια έκφραση υποστήριξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ. «Ο στόχος μας είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός».

By