Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο κενό οι διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς

Κυβέρνηση και τρόικα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τους πλειστηριασμούς

troika

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση της τρόικας με τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης η τρόικα, για το θέμα των πλειστηριασμών. Επρόκειτο για την τρίτη συνάντηση των δύο πλευρών μέσα σε 24 ώρες.

Το μεγαλύτερο σημείο σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες τα κριτήρια των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Η ελληνική πλευρά θέτει ως όριο την αντικειμενική αξία των ακινήτων ως 180.000 ευρώ, ενώ η τρόικα θέλει να μειώσει το όριο στις 130.000.

Επιπλέον, και τα δικαιολογητικά των δικαιούχων φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν συνδιαμορφωθεί, ενώ από το Σάββατο η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στις θέσεις της για το ζήτημα.

Η δυσκολία των συζητήσεων έχει αποτυπωθεί και στο γεγονός ότι και οι δύο πλευρές ζήτησαν μια ώρα παράταση στην συνάντηση αυτή, προκειμένου να επανεξετάσουν τις προτάσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει συμφωνηθεί η παράταση του νόμου Κατσέλη για ένα ακόμα έτος, μέχρις ότου η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώσει νέα νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

akinita660_141113

Καλύφθηκε μόλις το 20% της απόστασης

Όπως εκτίμησε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΑΝ, κατά τις διαβουλεύσεις της Κυριακής καλύφθηκε περίπου το 20% της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές. Βασικό σημείο τριβής πριν τις δύο σημερινές συναντήσεις ήταν το ύψος της αντικειμενικής αξίας κάτω από την οποία η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών θα προστατεύεται από πλειστηριασμούς και το 2014, έτος που θεωρείται μεταβατικό έως ότου να εφαρμοστεί μία οριστική λύση από το 2015.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν κάνει αυτοσχεδιασμούς και ακολουθεί την κυβερνητική λογική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επικοινωνήσουν με τους προϊσταμένους τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να λάβουν νέες οδηγίες.

Δεδομένης της έως τώρα αποτυχίας να βρεθεί κοινός τόπος, υπάρχει ενδεχόμενο νέας συνάντησης των δύο πλευρών αύριο Δευτέρα, ενόψει άλλωστε της αποχώρησης της τριμερούς από την Αθήνα την Τρίτη, ανήμερα του έκτακτου Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστωτές έχουν διαμηνύσει πως δεν αναμένουν ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης πριν τον Ιανουάριο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση της τρόικα με τον υπουργός Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τις αμυντικές βιομηχανίες στο επίκεντρο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By