Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο κυνήγι του μεγάλου πλούτου

Δημιουργείται κέντρο ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου με δυνατότητα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.

-Του Χρυσόστομου Τσούφη-

euromoneyΣε πολυνομοσχέδιο εξελίχθηκε το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην κεφαλαιαγορά που κατατέθηκε στη Βουλή. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για :

– Την αυστηροποίηση του πλαισίου για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν διορία έως τις 15 Απριλίου για να τα ασφαλίσουν.

– Την επιτάχυνση της διαδικασίας χαρακτηρισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ως ανείσπρακτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφονται, αλλά αναστέλλονται οι ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης τους.

– Το δημόσιο καθίσταται προνομιακός «πιστωτής» (θα λαμβάνει πρώτο μερίδιο από το πλειστηριασμό ακινήτων των οφειλετών) στις περιπτώσεις χρεών προς το δημόσιο από ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους.

– Δημιουργείται κέντρο ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου με δυνατότητα διενέργειας ελέγχων και αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.

– Καταργείται η υποχρέωση των εφοριών να εκδίδουν πάσης φύσεως πιστοποιητικά τα οποία δεν προβλέπονται με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών ή κοινές αποφάσεις του με άλλα υπουργεία. Για παράδειγμα πιστοποιητικά που η έκδοσή τους προβλέπεται με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης ή Εργασίας η έκδοσή τους καταργείται από τις εφορίες με στόχο την αποσυμφόρηση τους.

– Θεσπίζεται ειδική αξιολόγηση για όλους τους υπαλλήλους που υπάγονται στη γενική γραμματείας εσόδων όπως εφοριακοί και τελωνειακοί

– Το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 το οποίο πρέπει να επιστραφεί σε φορολογούμενους λόγω λανθασμένου υπολογισμού του δεν συμψηφίζεται με το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 και θα επιστρέφεται μόνο μέσω των εφοριών.

– Φορολογούνται τα κέρδη άνω των 100 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με συντελεστή 15% για κέρδη μέχρι 500? συντελεστή είκοσι 20%για κέρδη άνω των 500 ευρώ.

 

 

 

By