Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο «κόκκινο» το χρέος της Ιταλίας

Ανοδος καταγράφεται και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

ItaliaxreosΞέφρενη ανοδική πορεία ακολουθεί το δημόσιο χρέος της Ιταλίας το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναρριχήθηκε σε νέο επίπεδο ρεκόρ.

Το ιταλικό χρέος άγγιξε το Μάιο τα τα 2,0747 τρισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά κατά 33,4 δις. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο. Το φράγμα των 2 τρισ. ευρώ έσπασε τον περασμένο Οκτώβριο ανερχόμενο στο 127% του ιταλικού ΑΕΠ  το 2012 παρά τις τεράστιες περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό χρέος, που αποτελεί και την βασική αιτία έκθεσης της χώρας στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί έως το 132% του ΑΕΠ της χώρας έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ε.Ε. ότι θα λάβει μέτρα προκειμένου να περιορίσει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ σε βάθος 20ετίας.

Η Τράπεζα Ιταλίας ανακοίνωσε επίσης πως τα έσοδα από φόρους στην Ιταλία διαμορφώθηκαν στα 143,171 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ενισχυμένα οριακά κατά 0,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Ιταλικών Τραπεζών (ABI) τα «κόκκινα» δάνεια των ιταλικών τραπεζών συνέχισαν να κινούνται ανοδικά το Μάιο, πλησιάζοντας τα 136 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 135,7 δισ. ευρώ, έναντι 132,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα εντείνεται η πιστωτική ασφυξία καθώς τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό τομέα υποχώρησαν κατά 3,1% τον Ιούνιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By