Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Τέρμα στην λιτότητα» διαμηνύει από το Λονδίνο ο Α.Τσίπρας

Μίλησε σε ειδική εκδήλωση του LSE

Σειρά συναντήσεων με βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, συνδικάτα και μέλη της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στο Λονδίνο ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, που μίλησε σήμερα στο ελληνικό παρατηρητήριο του London School of Economics τασσόμενος κατά την πολιτικών λιτότητας στην Ε.Ε.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

«Οι πολιτικές της λιτότητας οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, δε μοιάζει να προσφέρουν μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο» επισήμανε στην ομιλία του και συνέχισε λέγοντας πως  “αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη. Αυτό φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και ανεξάρτητων αναλυτών όμως ο Martin Wolf και ο Wolfgang Munchau των Financial Times». Αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει πει ότι η μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές, ενώ θα πρέπει παράλληλα να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές μας. Έχει υποστηριχθεί μια οικονομικά βιώσιμη στρατηγική μπορεί να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953 η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας. Μια στρατηγική η οποία δημιούργησε το «οικονομικό θαύμα» της μεταπολεμικής εποχής. Επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτό το σημείο: χωρίς την συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε τέτοιο θαύμα. Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση δια του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας»

Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση επισήμανε πως «στην Ελλάδα, τα τρία κόμματα που συγκροτούν την τωρινή κυβέρνηση προχώρησαν στις τελευταίες εκλογές με εξαγγελία την επαναδιαπραγμάτευση των προγραμμάτων προσαρμογής , καταλήγοντας όμως στην συνέχεια σε μια πορεία λίγο πολύ πανομοιότυπη με την προηγούμενη».[space size=»30″]

 

 

 

 

 

 

[space size=»30″]

By