Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Σε καλό δρόμο» οι διαπραγματεύσεις με τρόικα – Αναχωρεί για Δουβλίνο ο Στουρνάρας

Μετά το Eurogroup η οριστική συμφωνία – Αισιοδοξία Γιάννη Στουρνάρα.

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Ολοκληρώθηκε μετά τις 2 το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό  δρόμο. Ωστόσο, για το ύψος της μείωσης το φόρο ακινήτων δεν έδωσε απάντηση, αλλά υπογράμμισε ότι αυτά θα «κλείσουν όλα μαζί».

Κατά χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη, διάρκειας περίπου 6 ωρών, σημειώθηκε πρόοδος, με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνουν αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες – μέχρι την Τρίτη- θα υπάρξει πλήρης συμφωνία.

Η ίδια πηγή, ανέφερε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα πάει στο Eurogroup με αρκετά θέματα κλεισμένα και ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα περικοπών για τη διετία 2013-2014. Ο υπουργός θα φύγει σήμερα για το Δουβλίνο, όπου συνεδριάζει το Eurogroup και όπως επιβεβαίωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση όταν επιστρέψουμε από το Eurogroup» εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα λήξει θετικά η διαπραγμάτευση. Εφόσον ισχύει αυτό, ο ορίζοντας της τελικής διαπραγμάτευσης μεταφέρεται για την άλλη εβδομάδα.

Στη χθεσινή διαπραγμάτευση τέθηκε ως θέμα το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 4 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχει εμπλοκή» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ενημέρωση που έκανε στον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου και λίγο πριν μπει στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Αλλά… επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο «γιατί είναι πάρα πολλά τα θέματα», ενώ όταν ρωτήθηκε σε ποιο σημείο επικεντρώνονται οι συζητήσεις απάντησε: «Σε όλα».

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε επιπλέον ότι οι συζητήσεις δεν θα έχουν τελειώσει μέχρι το Eurogroup, θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα». Διαβεβαίωσε πάντως ότι «με τη δόση δεν έχουμε πρόβλημα». Τέλος ο υπουργός Οικονομικών απάντησε «όχι» στο ερώτημα αν ετοιμάζει η κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για τους επίορκους και τους υπαλλήλους που απουσιάζουν.

Νωρίτερα, χθες, πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε στο The Paper τη δυσκολία στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας λέγοντας πως «υπάρχει εμπλοκή, αλλά η τρόικα δεν φεύγει».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 20.30, χθες, ξεκίνησε νέος, βραδινός γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο κλιμάκιο των δανειστών για τον Γ. Στουρνάρα η οποία εκτιμάται ως ιδιαίτερα κρίσιμη. «Όλα θα κριθούν στην αποψινή συνάντηση» έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο  The Paper και τόνιζαν ότι «σε κάποια θέματα υπήρξε συμφωνία, αλλά κάποια παραμένουν ανοικτά».

Οι επαφές ξεκίνησαν από τις 12 το μεσημέρι και 6,5 ώρες αργότερα διακόπηκαν προκειμένου οι Γ. Στουρνάρας, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Μαυραγάνης να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου και να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρίσκονται τα θέματα  των απολύσεων στο δημόσιο αλλά και της «μαύρης τρύπας» των 2,7 δισεκατομμυρίων στα κρατικά έσοδα.

 

By