Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στο «μενού» οι συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία

ergasias asfalisi

 Nέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τρόικας  και του υπουργείου Εργασίας

troika-mitsotakisA

 

Νέος κύκλος κρίσιμων διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις 18.00 μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Τρόικας.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα ανοιχτά μέτωπα, όπως το έλλειμμα  των ασφαλιστικών ταμείων με τους δανειστές να επιμένουν στον περιορισμό των συνταξιοδοτήσεων κυρίως μέσω ειδικών ρυθμίσεων με γνώμονα να μην συνταξιοδοτείται κανείς κάτω από τα 62 έτη. Επιπροσθέτως, επί τάπητος θα τεθεί η αύξηση εσόδων από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων δεν κλείνουν με τα μέτρα, τα οποία έχουν περιληφθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Στο σκεπτικό της τρόικας είναι  η ενιαιοποίηση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης και ο δραστικός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Μέτρο το οποίο αποτελεί τον κοινό παρονομαστή όλων των εκθέσεων διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα.

Στο μεταξύ, «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί απαιτήσεων των δανειστών μας, σχετικά με το πάγωμα, την αναστολή της έκδοσης συντάξεων το 2014. Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά και απρόσκοπτα. Οι νέοι δικαιούχοι απονομής σύνταξης, το επόμενο έτος, υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τους 160.000.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By