Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο μικροσκόπιο της Ε.Κ. οι συναλλαγές στην Eurobank

Τι σημειώνεται στο σκεπτικό της Επιτροπής για την τράπεζα

eurobank-600x360

Την αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκάλεσε η πτώση της τιμής μετοχής της Eurobank χθες, Τρίτη, η οποία σύμφωνα με όλες της ενδείξεις οφείλεται σε ανοικτές πωλήσεις.

Σημειώνεται πως χθες Τρίτη πέρασαν μέσω του Χρηματιστηρίου 197,5 εκατ. μετοχές της Eurobank, με τον συνολικό τζίρο της μετοχής να ξεπερνά τα 72 εκατ. ευρώ και την μετοχή να κλείνει με απώλειες 19%.

Αυτό συνέβη διότι επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και απέκτησαν μετοχές στην τιμή των 0,31 ευρώ, εκμεταλλευόμενοι το Τ+3 και το γεγονός ότι την Παρασκευή θα λάμβαναν τις νέες μετοχές προχώρησαν σε ανοικτές πωλήσεις , δηλαδή στην πώληση μετοχών που δεν ήταν διαθέσιμες στα χαρτοφυλάκια τους. Για κάποιους από αυτούς που έχουν δανεισθεί τις μετοχές δεν τίθεται ζήτημα, ωστόσο για όσους πιστοποιηθεί πως πούλησαν ανοικτά, χωρίς δηλαδή να έχουνη τίτλους, θα υποστούν κυρώσεις.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία θα αναφέρει ότι όπου διαπιστωθούν έκνομες συμπεριφορές θα επιβληθούν βαριές κυρώσεις.

Σε αυτή αναφέρει τα εξής:

» Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με τη διενέργεια ανοιχτών πωλήσεων που συνδέονται με επικείμενες εισαγωγές μετοχών προερχόμενων από πρωτογενή διάθεσή τους, επισημαίνει την ανάγκη τήρησης του δεσμευτικά και πανευρωπαϊκά ισχύοντος καθεστώτος που διέπει τις ανοικτές πωλήσεις.

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 827/2012 της Επιτροπής της 29ης Ιουνίου 2012, που συμπληρώνει και εξειδικεύει τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 236/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις ανοικτές πωλήσεις και ορισμένες πτυχές των συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης,

«… Η χρήση δικαιωμάτων εγγραφής για νέες μετοχές στο πλαίσιο ανοικτής πώλησης μπορεί να διασφαλίσει επαρκώς ότι οι μετοχές θα είναι διαθέσιμες για διακανονισμό μόνο στην περίπτωση που η ρύθμιση είναι τέτοια ώστε ναδιασφαλίζεται ο διακανονισμός της ανοικτής πώλησης στο προβλεπόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να θεσπιστούν κανόνες που να διασφαλίζουν ότι οι μετοχές που προκύπτουν από τα δικαιώματα εγγραφής είναι διαθέσιμες κατά την ημερομηνία διακανονισμού ή πριν απ’ αυτήν και σε ποσότητα τουλάχιστον ισοδύναμη με τον αριθμό των μετοχών που πρόκειται να τεθούν σε ανοικτή πώληση.»

«Οι συμφωνίες δανεισμού ή άλλες εκτελεστές απαιτήσεις …. συνάπτονται μέσω των ακόλουθων τύπων, συμφωνιών, συμβάσεων ή απαιτήσεων που είναι νομικά δεσμευτικές για όλη τη διάρκεια της ανοικτής πώλησης (άρθρο 5 παρ. 1):

ε) συμφωνίες που αφορούν τα δικαιώματα εγγραφής, στις οποίες το φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει στην κατοχή του δικαιώματα εγγραφής για νέες μετοχές του ίδιου εκδότη και της ίδιας κατηγορίας και καλύπτουν τουλάχιστον τον αριθμό των μετοχών που προτείνεται να τεθούν σε ανοικτή πώληση, υπό την προϋπόθεση ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικαιούται να λάβει τις μετοχές κατά τον διακανονισμό της ανοικτής πώλησης ή πριν απ’ αυτόν·» (Άρθρο 5 παράγραφος 1, εδάφιο (ε).»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή του επενδυτικού κοινού στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το οικείο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Eurobank,το χρονοδιάγραμμα της Δημόσιας Προσφοράς χαρακτηρίζεται ως το «αναμενόμενο».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιεί και διαβεβαιώνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 4141/2013), θα προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των συναλλαγών που σχετίζονται με τα ανωτέρω και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα επιβάλει τις προσήκουσες κυρώσεις» .

By