Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Ολάντ

Το 44 % λένε ότι είναι «μάλλον δυσαρεστημένοι» και το 38 % « πολύ δυσαρεστημένοι»

olant

Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ έπεσε πέντε μονάδες τον Απρίλιο υποχωρώντας στο χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών, στο 18 %, ενώ ταυτόχρονα ο νέος πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς εμφανίζεται στο 58 %, σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο για την Journal du Dimanche .

Πιο αναλυτικά , το 2% των ερωτηθέντων είναι «πολύ ικανοποιημένοι» με τον Φρανσουά Ολάντ και το 16 % «μάλλον ικανοποιημένοι» , ενώ το 44 % λένε ότι είναι «μάλλον δυσαρεστημένοι» και το 38 % «πολύ δυσαρεστημένοι».

Η δημοτικότητα του Ολάντ ποτέ δεν είχε κατρακυλήσει τόσο χαμηλά, καθώς η προηγούμενη χαμηλότερη μέτρηση της δημοτικότητας του προέδρου ήταν στο 20 % το Νοέμβριο του 2013 και επίσης η ίδια τον Φεβρουάριο του 2014. Τον περασμένο μήνα , η δημοτικότητά του ήταν ανέκαμψε ελαφρώς στο 23% , σύμφωνα με το βαρόμετρο.

Όσο για τον Μανουέλ Βάλς μετρήθηκε η δημοτικότητα του για πρώτη φορά υπό την ιδιότητά του ως πρωθυπουργού και με το 58% είναι ο πιο δημοφιλής επικεφαλής της κυβέρνησης στην αρχή της θητείας του. Για λόγους σύγκρισης , ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν (πρωθυπουργός του Ζακ Σιράκ ) τον Ιούνιο του 2005 , σημείωσε δείκτη δημοτικότητας 44 % και ο Λοράντ Φαμπιούς 29 % τον Αύγουστο του 1984.

Ιδιαίτερα επισημαίνει το βαρόμετρο η διαφορά των 40 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ της δημοφιλίας του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού δεν έχει παρατηρηθεί από το 1958. Η μεγαλύτερη διαφορά στο παρελθόν ήταν 21 μονάδες μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί στο 37% και του Φρανσουά Φιγιόν στο 58% το Μάρτιο του 2008 .

Η μέτρηση διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 4 έως τις 12 Απριλίου σε δείγμα 1.909 ατόμων αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού ηλικίας 18 ετών και άνω.

By