Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο ΣτΕ η αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα

Με προσφυγή δεκατριών φορολογούμενων

diamerisma-akinita

Δεκατρείς φορολογούμενοι πολίτες με προσφυγή τους ζητούν από την Ολομέλεια του ΣτΕ την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Μετά την απόρριψη σχετικού αιτήματός τους από το υπουργείο Οικονομικών, οι 13 φορολογούμενοι αναφέρουν στην προσφυγή ότι η παράλειψη (νόμιμης ενέργειας) αναπροσαρμογής στις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως συνέπεια να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα.

Όπως τονίζουν, ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Κατά την συζήτηση της Ολομέλειας, ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Δημ. Σκαλτσούνης θα αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι το 2010 ξεκίνησε πανελλαδική διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά εξαιτίας του μεγάλου όγκου των εργασιών καθυστέρησε η ολοκλήρωση του έργου.

By