Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο τιμόνι της προεδρίας της ΕΕ σήμερα η Ελλάδα

Με την κοινή σύσκεψη του Κολεγίου των Επιτρόπων με το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο αρχίζει επισήμως σήμερα η ελληνική Προεδρία της ΕΕ

samaras

Με την κοινή σύσκεψη του Κολεγίου των Επιτρόπων με το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο αρχίζει επισήμως σήμερα η ελληνική Προεδρία της ΕΕ.

Η κοινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας υπουργών και επιτρόπων. Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν  Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου  Χ. Ρομπάι. Μετά τις συναντήσεις ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μπαρόζο θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί σε μία επιτυχημένη προεδρία που θα ενισχύσει περαιτέρω το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «θα είναι μία προεδρία ελπίδας για την Ευρώπη και ότι η χώρα μας αναλαμβάνει με θετικές προοπτικές και έχοντας πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013».

Αξίζει να σημειωθεί ότι  έχει καταρτιστεί σφικτό πρόγραμμα εργασιών, με λιτό -μόλις 50 εκατ. ευρώ- προϋπολογισμό. Η προεδρία δίνει περιθώριο προβολής στην χώρα καθώς θα οργανωθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, εκ των οποίων τα 13 θα γίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο.

greek-presidencyfoto

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας 

Η ελληνική Προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ανάπτυξη και την απασχόληση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, η κυβέρνηση επικεντρώνει στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη Νεολαία», η οποία αφορά την προσφορά εργασίας ή την εκπαίδευση σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών το αργότερο σε τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του.

Δεύτερη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο της εμβάθυνση της ΟΝΕ, είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωβουλή για την τραπεζική ενοποίηση στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η ελληνική προεδρία θα πρέπει να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες και να εγκριθεί η συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο οπότε θα διαλυθεί το Ευρωκοινοβούλιο λόγω των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας έχει και η προώθηση κοινής μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Η ΕΕ έχει αποφασίσει την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και την μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος της παράνομης μετανάστευσης.

Τέταρτη προτεραιότητα, η προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ στην οποία συμπεριλαμβάνονται η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο.

Η ελληνική Προεδρία θα χειριστεί επίσης την ενταξιακή πορεία βαλκανικών χωρών Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία καθώς και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Τέλος, η Ελληνική Προεδρία θα διαχειριστεί και την Ανατολική Εταιρική σχέση της ΕΕ, που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, μετά την υπαναχώρηση της Ουκρανίας και τις εσωτερικές περιπλοκές που δημιουργήθηκαν στην χώρα.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας  

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ενώ απαγορεύονται για λόγους ασφαλείας και οι διαδηλώσεις από τις 6:00 το πρωί έως και τις 24:00 στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Διαβάστε επίσηςΈκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By