Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο χρήμα του… star system!

There is no business… like showbiz, είναι άλλωστε ο στίχος-μότο που έχει αφήσει εποχή

Andy Warhol Looks Adoringly at Edie Sedgwick

Της Λητώς Μησιακούλη
litomissiakouli@thepaper.gr

Τι κι αν η επιτυχία ή η δόξα επισκιάζονται συχνά από ναρκωτικά, αλκοόλ, κατάθλιψη; Το χρήμα κυλά και μετέπειτα…

Δεν υπάρχουν μπίζνες σαν τη showbiz… είναι άλλωστε ο στίχος-μότο που έχει αφήσει εποχή.

Κι αν ο Jean-Michel Basquiat πέθανε από υπερβολική δόση, μικρή σημασία έχει θα πούνε κάποιοι, μιας και η φιγούρα ή τα έργα του αγγίζουν υψηλές τιμές.

Στη… χρηματο-μηχανή του Warhol….
Όλα αυτά, τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι, τα στελέχη του οίκου Christie’s που με ένα νέο sale πάνε να βγάλουν μεγάλα κέρδη αξιοποιώντας στην πιο εμπορική υπογραφή που έχει υπάρξει στην ιστορία της αμερικανικής pop art: του Andy Warhol.

Αυτή τη φορά, εκτός από έργα του θρυλικού εικαστικού, πωλούνται σπάνιες φωτογραφίες, διάσημων ανθρώπων της Τέχνης που άφησαν ιστορία, όπως η περίπτωση του Βasquiat, του διάσημου art dealer Leo castelli, του Rausheberg, του Lichtenstein, αλλά και του ίδιου του Warhol, σε διάφορες πόζες, από πάρτι, με φίλους, και ξέφρενες στιγμές.

roy licht

Φωτογραφίες του Roy Lichtenstein τραβηγμένες από τον Warhol το 1975 με εκτίμηση 15.000 με 20.000 δολάρια.

basq olokliro

                        basq detail 1 basq detail 2

Για limit up προορίζονται οι σπάνιες φωτογραφίες με τον Jean-Michel Basquiat, ένα από τα μεγάλα ειδύλλια του Warhol, ο οποίος απαθανατίζεται στον φακό φορώντας μόνο ένα λευκό εσώρουχο, κάνοντας έντονη αντίθεση με το μελαψό του δέρμα. Πρόκειται για έξι μόνο αντίτυπα polaroid με διαστάσεις 10,8×8,6 που εμφανίστηκαν το 1983. Η εκτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 35.000 δολαρίων.

basq eats
Άλλη μία φωτογραφία με τον γοητευτικό Basquiat να τρώει, τραβηγμένη από τον Warhol το 1984 έχει τιμή εκτίμησης 3.000 με 5.000 δολάρια.

rauschenberg

Σε αυτή τη φωτογραφία ο Raushenberg ποζάρει με ένα τσιρότο στο κεφάλι. Τραβήχτηκε το 1981 και έχει εκτίμηση 5.000 με 7.000 δολάρια.

leo castelli

Περιζήτητη είναι η φωτογραφία (βιαστικά μάλιστα τραβηγμένη) του ξακουστού εμπόρου έργων τέχνης Leo Castelli. Είναι χρονολογίας 1971 και έχει εκτιμηθεί μεταξύ 4.000 και 6.000 δολαρίων.

N Y POST

To έργο «New York Post» (38,7×56,2) έχει εκτίμηση 12.000 με 18.000 δολάρια.

By