Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο club των ισχυρών της Τέχνης ο Δ. Κοπελούζος

Γιατί συζητήθηκε στα γραφεία των Sotheby’s-Μπαίνει σε λειτουργία το ιδιωτικό μουσείο;

Της Λητώς Μησιακούλη

sothebys-chinaΗ αδυναμία του Ελληνα επιχειρηματία και συλλέκτη, Δημήτρη Κοπελούζου για έργα Σύγχρονης Κινεζικής Τέχνης, είναι πλέον γνωστή. Οχι μόνο στο ελληνικό έδαφος, αλλά και την παγκόσμια αγορά.
Το όνομά του συζητήθηκε προσφάτως, στα γραφεία του οίκου Sotheby’s σε Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ, με αφορμή τις φθινοπωρινές δημοπρασίες Ασιατικής Τέχνης που θα πραγματοποιηθούν για τα 40 χρόνια δραστηριότητας που κλείνει ο οίκος στη δυνατή αυτή κατηγορία.

Ασχέτως εάν εμπλουτίσει ο Δ. Κοπελούζος τη συλλογή του μέσω Sotheby’s ή όχι, είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι συζητείται στη διεθνή σκηνή, άλλο ένα ελληνικό όνομα συλλέκτη πέραν των Δασκαλόπουλου και Ιωάννου.
Οι ξένοι παράγοντες μιλούν για μία από τις πιο δυνατές συλλογές Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα που μπορεί επάξια να «ανταγωνιστεί» αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση έχουν δώσει στο σύνολο των έργων από Κινέζους σύγχρονους καλλιτέχνες που ανήκουν τη Συλλογή Κοπελούζου, των οποίων εφάμιλλα έργα έχουν ανοδική πορεία στη δευτερογενή αγορά αγγίζοντας εκατομμύρια στα salerooms της Νέας Υόρκης.

Οι Sotheby’s από την πλευρά τους, κάνουν τα τελικά πλάνα για τα sales του φθινοπώρου που θα γίνουν στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τα στελέχη έχουν συγκεντρωθεί έργα από όλο τον κόσμο, τα οποία πριν από την πώλησή τους θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση-περιοδεία σε Τζακάρτα, Μπανγκόγκ, Ταϊπέι, Πεκίνο, Σιγκαπούρη. Στα highlights είναι τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών Takashi Murakami, Zhang Xiaogang, Jia Aili, Wu Guanzhong, Chu The-Chun και Lee Man Fong.
«Είμαστε περήφανοι που ο οίκος Sotheby’s ήταν ο πρώτος οίκος που δραστηριοποιήθηκε στην Ασία το 1973, αλλά και πρώτος οίκος που κατάφερε να δραστηριοποιηθεί το 2012 στην Κίνα», ανέφερε σχετικά ο Kevin Ching, CEO των Sotheby’s στην Ασία.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ;
Την ίδια ώρα, έντονη συζήτηση επικρατεί στους κύκλους της ελληνικής αγοράς, σχετικά με την λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κοπελούζου με υποψήφια οομασία «Copelouzos Family Art Museum», που έχει προγραμματιστεί για τη νέα σεζόν και θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη στο χώρο.

Το άνοιγμα του συγκεκριμένου μουσείου το περιμένουν οι φιλότεχνοι από το 2009 οπότε είχε ανακοινωθεί η λειτουργία του.
Η κίνηση αυτή –αν πραγματοποιηθεί- θα αποτελέσει ένα νέο σταθμό πρότυπο για την εικαστική δραστηριότητα της χώρας, παραδειγματίζοντας και άλλους συλλέκτες που διαθέτουν υπερμεγέθεις συλλογές. Αναμένεται δε, να πάρει διεθνή διάσταση και να γίνει πόλος έλξης για ανθρώπους της Τέχνης από όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, κανείς ακόμα δεν ξέρει με σιγουριά τι έχει στο μυαλό του ο Δημήτρης Κοπελούζος…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By