Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Ένοχος για κατασκοπεία κρίθηκε ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ

Αθώος για την κατηγορία περί συνεργασίας με τον εχθρό

 

soldierAΟ στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που δικαζόταν από στρατοδικείο στο Φορτ Μιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, με την κατηγορία ότι παρέδωσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάντζ, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη άνω των 130 ετών, αφού η δικαστής τον αθώωσε για την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό αλλά τον έκρινε ένοχο για άλλες 19 κατηγορίες.

Η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ απάλλαξε τον Μάνινγκ από τη βασική κατηγορία που αντιμετώπιζε, αυτήν της παροχής βοήθειας προς τον εχθρό, η οποία επέσυρε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα αναστολής. Τον αθώωσε επίσης για άλλη μία κατηγορία ήσσονος σημασίας, όμως τον έκρινε ένοχο για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο 25χρονος στρατιώτης, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τη διαρροή 700.000 απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης που θα ξεπερνά τα 130 έτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση πίεζε ώστε να επιβληθεί στον Μάνινγκ η μεγαλύτερη δυνατή ποινή, θεωρώντας ότι οι πράξεις του έβλαψαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς παρέδωσε μεταξύ άλλων και απόρρητες εκθέσεις για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Περίπου 30 ακτιβιστές και υποστηρικτές του νεαρού στρατιώτη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το στρατοδικείο του Φορτ Μιντ αναμένοντας την έκδοση της απόφασης.

Η ποινή που θα επιβληθεί στον Μάνινγκ θα ανακοινωθεί σε νέα δικάσιμο, που δεν έχει ακόμη οριστεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By