Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: H ώρα της κρίσης αύριο για τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ

Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 90 ετών

wikileaksΑύριο στις 10 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) θα ανακοινωθεί η ποινή που θα επιβληθεί στον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του στρατοδικείου του Φορτ Μιντ.

Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, σε μια σχεδόν άδεια από κόσμο αίθουσα, η συνταγματάρχης Ντενίζ Λιντ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται για να μελετήσει το θέμα.

Επανήλθε στην έδρα μόνο για πέντε λεπτά γύρω στις 12 το μεσημέρι και δήλωσε ότι θα είναι έτοιμη να ανακοινώσει την ποινή αύριο Τετάρτη.

Ο Μάνινγκ, ντυμένος ως συνήθως με τη μπλε στολή του και περιστοιχισμένος από τους δικηγόρους του, περιορίστηκε να σηκωθεί και να ξανακαθίσει στο εδώλιο, χωρίς να πει λέξη.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας έχει ζητήσει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 60 ετών.

Ο συνήγορός του Ντέιβιντ Κουμπς έκανε έκκληση στη δικαστή να αναλογιστεί το νεαρό της ηλικίας του πελάτη του, την «ψυχική υγεία» του και «τις αγνές προθέσεις του» και να του επιβάλει μια ποινή που θα του δώσει τη δυνατότητα «να ζήσει και να μπορέσει να ενσωματωθεί ξανά στην κοινωνία».

Ο 25χρονος Μάνινγκ έχει παραδεχτεί ότι παρέδωσε σχεδόν 700.000 απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks. Δήλωσε ένοχος για δέκα κατηγορίες που επισύρουν ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 20 ετών ενώ το δικαστήριο τον έκρινε επίσης ένοχο για κατασκοπεία και απάτη, όχι όμως και για «συνεργασία με τον εχθρό», δηλαδή με την Αλ Κάιντα και για αυτό απέφυγε την ποινή των ισοβίων.

Ωστόσο, εάν η Λιντ του επιβάλει την ανώτατη ποινή για καθεμιά από τις κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος, τότε κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 90 ετών συνολικά.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By