Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στρώνεται ο δρόμος για νέα μέτρα από το 2015

Από την επόμενη χρονιά έρχονται νέες περικοπές στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής

misthos640_310114

Μετά τα εγκωμιαστικά σχόλια για τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, ακολουθούν στην έκθεση αξιολόγησης της τρόικας παράγραφοι όχι και τόσο ευχάριστου περιεχομένου, αναλύοντας τις προκλήσεις και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά την εκλογές. 

Η τρόικα θεωρεί πως το 2015 η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, ενώ διαπιστώνει και επιδείνωση στη δυναμική του ελληνικού χρέους.

Επίσης, προετοιμάζει με προσεκτικές αναφορές το έδαφος για περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και στο Ασφαλιστικό.

Οι επισημάνσεις αυτές δικαιώνουν σε μεγάλο βαθμό όσους επέμεναν ότι στα επίμαχα θέματα των εργασιακών και του Ασφαλιστικού η τρόικα απλώς ανέβαλε τις απαιτήσεις της και τα σχέδια της για αργότερα, προκειμένου να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση, υπό την πίεση και των ευρωπαίων εταίρων που δεν επιθυμούσαν εντάσεις και ρήξεις, ενώ ετοιμάζονται για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, για το δημοσιονομικό κενό η τρόικα εκτιμά πως θα ανέλθει στο 1,1% του ΑΕΠ (ήτοι 2 δις. ευρώ) το 2015, ενώ για το χρηματοδοτικό κενό θεωρεί πως μέχρι τον Μάιο του 2015 θα διαμορφωθεί σε 5,5 δισ. ευρώ.

Αυτά, βάσει της εκτίμησης -και υπό την προϋπόθεση- ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ φέτος, κατά 2,9% το 2015 και κατά 3,7% το 2016.

Ανησυχία προκαλεί και η προειδοποίηση της τρόικας ότι οι τράπεζες ενδεχομένως να χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια, λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αυξήθηκαν στο 33,1% το 2013.

Στα ύψη η ανεργία μέχρι το 2016

Απογοητευτικό δε είναι το γεγονός ότι βάσει των προβλέψεων των δανειστών μέχρι το 2016 η ανεργία θα παραμένει στο εκρηκτικό επίπεδο του 20%. Μειωμένη μεν σε σχέση με φέτος που την τοποθετεί στο 24,5%, αλλά πολύ υψηλή. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις που καταγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης το 2015 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 22,5% και το 2016 στο 19,5%.

Ομαδικές απολύσεις 

Στην ανάγκη υλοποίησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, -όπως επιμένει η τρόικα να αποκαλεί όλες τις αλλαγές ανεξαρτήτως αν πρόκειται απλώς για μειώσεις και περικοπές- εστιάζει και αυτή η έκθεση αξιολόγησης.

Είναι δε προφανές ότι επιμένει στην απελευθέρωση των απολύσεων αν και για λόγους τάξης αφήνει ανοικτό ένα ενδεχόμενο να πετύχουν οι αλλαγές που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή την ενδυνάμωση του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Σπεύδει πάντως να επισημάνει ότι εάν αυτές οι βελτιώσεις δεν είναι «αποδοτικές, αξιόπιστες και βιώσιμες», τότε το σύστημα θα ευθυγραμμιστεί με τις καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ μέσω νομοθεσίας το φθινόπωρο του 2014. 

Χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποιεί για τα εργασιακά και τις απολύσεις η τρόικα: « Οι ευαισθησίες σε αυτό τον τομέα όμως, καθιστούν δύσκολη την επίτευξη προόδου»

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρεται στην αλλαγή της νομοθεσίας για την ενοικίαση εργαζομένων, ενώ περιγράφει παρεμβάσεις σε μεταγενέστερο στάδιο και στη βιομηχανία, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ασφαλιστικό

Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί «βαθιά αναθεώρηση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης η οποία θα εστιάζει στην αναθεώρηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του συστήματος, είναι η προσεκτική διατύπωση που χρησιμοποιεί η έκθεση. 

Βεβαίως, δεδομένης της οικονομικής αιμορραγίας των Ταμείων από την εκρηκτική ανεργία, τους ψαλιδισμένους μισθούς, την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την σκληρή πολιτική λιτότητας και περικοπών που ακολουθούν οι δανειστές, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι εννοούν όταν ζητούν «αναθεώρηση» και «εξορθολογισμό» και τι αλλαγές θα επιφέρουν.

«Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα σταθεροποίησης του συστήματος, ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο, υπάρχει σαφής ανάγκη για περαιτέρω εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το κύριο συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει ιδιαιτέρως κατακερματισμένο, βασίζεται στην αυξημένη χρηματοδότηση από της κρατικές μεταφορές, ενώ οι κανόνες συνταξιοδότησης διαφέρουν πολύ ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες πληθυσμού», τονίζεται στην έκθεση. 

Ειδική αναφορά γίνεται και στις επικουρικές συντάξεις για τις οποίες τονίζεται πως οι μεταρρυθμίσεις του 2012 δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως, ενώ η μεταρρύθμιση για τα εφάπαξ θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Οι αρχές έχουν δεσμευθεί να ενισχυθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να ενισχύσουν την προσφορά εργασίας και για αυτό τον σκοπό θα ετοιμάσουν σχέδιο ολοκληρωμένης πρότασης σχετικά με τα κύρια σημεία στην περαιτέρω συγχώνευση των ταμείων και την εναρμόνιση των συνεισφορών με τις διαδικασίες πληρωμών μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Το σχέδιο θα συμπληρωθεί στη συνέχεια από αναλογιστική μελέτη του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα στηρίξει συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις. Αυτές οι αλλαγές θα νομοθετηθούν ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015», σημειώνει η έκθεση.

By