Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στυλιανίδης: Περισσότεροι γιατροί για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Θα μεταβεί σύντομα στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία

ebola

Έκκληση για αποστολή περισσότερων γιατρών για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική απευθύνει ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του Έμπολα, Χρήστος Στυλιανίδης, που θα μεταβεί σύντομα στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, τον νέο Επίτροπο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων οι επιπτώσεις της επιδημίας είναι «ειλικρινά, τρομακτικές».

Ο ίδιος τόνισε ότι έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 10.000 κρούσματα και σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Δυτική Αφρική.

Σημείωσε πως ο φόβος και η απομόνωση δεν αποτελούν επιλογή και επιβεβαίωσε πως θα επισκεφθεί τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες, τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε αυτό που λείπει στις χώρες που υποφέρουν είναι η εμπειρία στον τομέα της υγείας, υπογράμμισε δε πως η Ευρώπη έχει έμπειρους γιατρούς και νοσηλευτές, έτοιμους να κινητοποιηθούν.

Σήμερα υπάρχουν περίπου χίλιες κλίνες για τους ασθενείς με Έμπολα στην περιοχή, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθούν στις 5.000 ως το τέλος του έτους.

Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν θα πρέπει να κινητοποιηθούν 40.000 άνθρωποι, εξήγησε ο Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται απαραιτήτως γιατροί και νοσηλευτές, λέγοντας ότι για κάθε κλίνη απαιτούνται οκτώ εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.

Ο γενικός διευθυντής της επιτροπής Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κλάους Σόρενσεν είπε, από την μεριλα του, ότι θα πρέπει σύντομα να εκπαιδευτεί μεγάλος αριθμός εθελοντών στις πληγείσες χώρες.

Σήμερα, μόνο 200 Δυτικοί, γιατροί και νοσοκόμες μη κυβερνητικών οργανώσεων και των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, βρίσκονται στην περιοχή αλλά, σύμφωνα με τον Σόρενσεν, ο αριθμός τους θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, στις 2.000-3.000 και «ακόμη καλύτερα στις 5.000», όπως τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν την Πέμπτη να αυξήσουν στο 1 δισ. ευρώ τη βοήθειά τους προς τις πληγείσες χώρες, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, ενώ μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, έχουν διατεθεί περισσότερα από 800 εκατομμύρια.

«Στείλαμε ειδικούς γιατρούς, αναπτύξαμε κινητά εργαστήρια, κέντρα θεραπείας, στείλαμε εφόδια για να στηρίξουμε τις τοπικές αρχές, να βοηθήσουμε στην ενίσχυση των υποδομών υγείας και θέσαμε σε εφαρμογή ένα σύστημα επαναπατρισμού αεροπορικώς των Δυτικών εργαζόμενων στον τομέα της υγείας που προσβλήθηκαν από τον ιό» είπε και υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί αντιμετώπισης της επιδημίας.

By