Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στόχος των G7 οι προβληματικές τράπεζες

Συνάντηση G7 – Συμφωνήθηκε η αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών.

G7_Finance_MinistersΟι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών (G7) συμφώνησαν το Σάββατο να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών και έδωσαν το πράσινο φως στην Ιαπωνία να ενεργοποιήσει την οικονομία της.

Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών George Osborne δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες επικεντρώθηκαν στη συνάντησης τους, 40 μίλια έξω από το Λονδίνο, στις ημιτελείς μεταρρυθμίσεις για τις τράπεζες.

«Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε σύντομα τις εργασίες μας για να διασφαλίσουμε ότι καμιά τράπεζα δεν είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Osborne, οικοδεσπότης της διήμερης συνάντησης των G7.

«Πρέπει να ασχοληθούμε με προβληματικές τράπεζες και την προστασία των φορολογουμένων και να το πράξουμε αυτό με ένα συνεπή τρόπο, παγκοσμίως», σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η διάσωση έκτακτης ανάγκης της Κύπρου, η οποία έφθασε σχεδόν στα όρια της κατάρρευσης τον Μάρτιο, λειτούργησε ως υπενθύμιση της ανάγκης να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο, η Γερμανία βρέθηκε κάτω από πίεση για να δώσει περισσότερη υποστήριξη στη δημιουργία μιας Ένωσης τραπεζών στη Ζώνη του ευρώ. Το σχέδιο θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της Ευρωζώνης, αλλά το Βερολίνο ανησυχεί ότι μπορεί να πληρώσει μεγάλο κόστος για τις μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, εάν υπογράψει ένα σχέδιο για στήριξη των τραπεζών.

Ενώ το πρώτο βήμα– για τη δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής τραπεζών υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται ότι θα γίνει στα μέσα του 2014, ένας δεύτερος πυλώνας, η δημιουργία ταμείου «εξυγίανσης» που θα είναι υπεύθυνο για το κλείσιμο χρεοκοπημένων τραπεζών, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Και υπάρχει μικρή προοπτική ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων να δει ποτέ «το φως της ημέρας».

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη όχι μόνο για καλύτερη εποπτεία των τραπεζών, αλλά και για να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί τους, ώστε να μπορεί να ενισχυθεί ο δανεισμός. «Υπήρξε μια αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των συμμετεχόντων στην Ευρωζώνη», είπε ο αξιωματούχος.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ομάδα των G7 εμφανίστηκε το Σάββατο να θέλει να εξομαλυνθούν οι διαφορές ΗΠΑ- Ευρώπης σχετικά με το πώς θα υπάρξει ισορροπία μεταξύ της βαθιάς λιτότητας και των τρόπων υποστήριξης της εύθραυστης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των G7 δεσμεύτηκαν επίσης στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είπε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών George Osborne.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες να περιορίσουν τις περικοπές των δαπανών τους, εξαιτίας των φόβων ότι μπορεί να πληγεί η ανάπτυξη, αλλά κ. Osborne είπε ότι η συνάντηση αποκάλυψε πολλά κοινά σημεία.

«Η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι στα περισσότερα θέματα συμφωνούμε μεταξύ μας», δήλωσε ο κ. Osborne.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε τις παρατηρήσεις Osborne, λέγοντας ότι «η συναίνεση κερδίζει έδαφος σε σχέση με τον ισορροπημένο τρόπο που θα υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση».

«Εξακολουθεί να υπάρχει πραγματική βούληση για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά σίγουρα υπάρχει μια αλλαγή τόνου» μεταξύ των μελών των G7, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

«Σε γενικές γραμμές, οι συζητήσεις μας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις για τη διασφάλιση της βιώσιμης παγκόσμιας ανάκαμψης, και δεν μπορούμε να το λάβουμε αυτό ως δεδομένο», είπε ο κ. Osborne.

(Πηγή: offsite.com.cy)

By